Mobilitate și transporturi

Schimburi de idei pentru mai multă siguranță rutieră: 12 state membre ale UE își unesc forțele pentru a îmbunătăți siguranța rutieră

/transport/road_safety/file/eursexchangepng_roeursexchange.png

Schimburi de idei pentru mai multă siguranță rutieră: 12 state membre ale UE își unesc forțele pentru a face față problemelor în domeniu (viteza excesivă, siguranța infrastructurii, siguranța pietonilor și a bicicliștilor etc.).

Douăsprezece state membre ale UE își vor împărtăși idele de îmbunătățire a siguranței rutiere în cadrul unui nou proiect finanțat de UE, lansat astăzi la Bruxelles. Deși drumurile europene sunt cele mai sigure din lume, iar siguranța rutieră s-a îmbunătățit considerabil în ultimele decenii, numărul victimelor accidentelor rutiere rămâne mult prea ridicat. În 2018, peste 25 000 de oameni și-au pierdut viața pe drumurile europene. Din 2010, numărul a scăzut cu 21 %, însă din 2017 doar cu 1 %.

Cifrele în materie de siguranță rutieră diferă mult între statele membre. Proiectul UE de schimb de idei pentru mai multă siguranță rutieră va dura trei ani și va încerca să elimine aceste disparități. El va crea punți de legătură între experți din Austria, Bulgaria, Franța, Grecia, Irlanda, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia și Țările de Jos. 

Experții în domeniul transporturilor din cele 12 țări participante vor face schimb de bune practici în ceea ce privește reducerea vitezei, construirea unei infrastructuri sigure, îmbunătățirea aplicării legii și a colectării de date și ameliorarea siguranței pietonilor și a bicicliștilor în zonele urbane.

Comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Trebuie să colaborăm pentru a atinge obiectivul „Vision Zero” în 2050: zero decese și răniri pe drumurile noastre. De aici nevoia de înfrățire și schimb de bune practici. Proiectul UE de schimb de idei pentru mai multă siguranță rutieră va ajuta într-o primă fază șase state membre care doresc să-și îmbunătățească performanțele în domeniu în următorii trei ani. Combinând un nivel înalt de implicare politică cu schimburi extinse între experții naționali, proiectul reprezintă o ocazie unică de a aborda provocări precum depășirea vitezei legale, siguranța infrastructurii și îmbunătățirea siguranței participanților vulnerabili precum pietonii și bicicliștii.”

Proiectul este gestionat de Consiliul european pentru siguranța transporturilor (ETSC), unul din cele mai importante ONG-uri din domeniul siguranței transporturilor, care lucrează cu experți în materie de siguranță rutieră din întreaga UE. 

Antonio Avenoso, director executiv al ETSC, a declarat: „Politicile eficiente în materie de siguranță rutieră dau rezultate cât se poate de evidente. Aceasta este temelia proiectului. Experții pe care îi vom reuni se vor putea ajuta reciproc să obțină performanțe similare în propriile țări. Suntem încântați că atât de multe state membre au vrut să participe. De-abia așteptăm să vedem rezultatele!”

Context

Comisia Europeană și statele membre ale UE și-au asumat un nou obiectiv, acela de a reduce la jumătate numărul de decese și de vătămări grave din Europa, între 2020 și 2030. În acest context, Comisia a lansat Proiectul UE de schimb de idei pentru mai multă siguranță rutieră, finanțat de Parlamentul European. Acesta urmărește să reducă decalajele în materie de siguranță rutieră dintre statele membre ale UE. Cum? Sprijinind țările cu un potențial ridicat de îmbunătățire a siguranței rutiere și contribuind astfel la reducerea numărului total de decese și de vătămări grave pe drumurile europene.