Mobilnost i promet

Razmjena informacija o sigurnosti na cestama: dvanaest država članica EU-a udružuje snage s ciljem poboljšanja sigurnosti na cestama

/transport/road_safety/file/eursexchangepng_hreursexchange.png

Razmjena informacija o sigurnosti na cestama: dvanaest država članica EU-a udružuje snage s ciljem rješavanja problema prebrze vožnje i poboljšanja sigurnosti cestovne infrastrukture te sigurnosti pješaka i biciklista

Dvanaest država članica EU-a udružilo je snage kako bi razmijenile pametne ideje za poboljšanje sigurnosti na cestama u sklopu novog projekta koji financira EU i koji počinje danas u Bruxellesu. Iako su ceste u Europi najsigurnije na svijetu i iako je sigurnost na cestama znatno porasla u posljednjih nekoliko desetljeća, broj smrtno stradalih i teško ozlijeđenih na našim cestama i dalje je prevelik. U 2018. zabilježeno je više od 25 000 smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama. Iako je ovaj broj 21 % manji u odnosu na 2010., samo je 1 % manji u odnosu na 2017.

Postoje velike razlike u sigurnosti na cestama među državama članicama EU-a. Cilj trogodišnjeg projekta razmjene informacija o sigurnosti na cestama u EU-u je smanjiti te razlike i povezati stručnjake iz Austrije, Bugarske, Francuske, Grčke, Irske, Litve, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Španjolske i Švedske. 

Stručnjaci u području prijevoza iz dvanaest država članica koje sudjeluju u projektu surađivat će kako bi razmijenili najbolje prakse u pogledu smanjenja brzine, izgradnje sigurne cestovne infrastrukture, poboljšanja provedbe, prikupljanja podataka te sigurnosti pješaka i biciklista u urbanim područjima.

Europska povjerenica za promet Violeta Bulc izjavila je: Potrebno je surađivati kako bismo postigli nultu stopu nesreća i ozljeda na našim cestama do 2050., a to znači povezivanje partnera i razmjenu najboljih praksi. Projekt razmjene informacija o sigurnosti na cestama u EU-u, koji se prvotno fokusirao na šest država članica EU-a, bit će od velike pomoći državama članicama EU-a koje žele poboljšati sigurnost na svojim cestama u sljedeće tri godine. Zahvaljujući snažnom političkom angažmanu i neprekidnoj razmjeni informacija među nacionalnim stručnjacima, ovaj projekt predstavlja jedinstvenu priliku za rješavanje problema prebrze vožnje i poboljšanje sigurnosti cestovne strukture te sigurnosti ranjivih sudionika u prometu, kao što su pješaci i biciklisti.

Projektom upravlja Europsko vijeće za sigurnost prometa (ETSC), vodeća nevladina organizacija za sigurnost u prometu koja surađuje sa stručnjacima u području prometne sigurnosti diljem Europe. 

Izvršni direktor ETSC-a Antonio Avenoso izjavio je: Ovim projektom želimo pokazati kako djelotvorne politike sigurnosti na cestama djeluju u stvarnom svijetu. Okupit ćemo stručnjake kako bi zajednički pronašli rješenje za postizanje sličnih rezultata u vlastitim državama. Izuzetno nam je drago što velik broj država članica želi sudjelovati i radujemo se rezultatima.

Kontekst

Europska komisija i države članice EU-a obvezale su se u razdoblju od 2020. do 2030. smanjiti broj smrtnih slučajeva i teških ozljeda na cestama za 50 %. U tom kontekstu Europska komisija pokrenula je projekt razmjene informacija o sigurnosti na cestama u EU-u koji financira Europski parlament i čiji je cilj ukloniti razlike u sigurnosti na cestama među državama članicama EU-a pružanjem podrške nizu država koje imaju velik potencijal za poboljšanje sigurnosti na svojim cestama, čime će se doprinijeti smanjenju cjelokupnog broja smrtnih slučajeva i teških ozljeda na europskim cestama.