Mobilitás és közlekedés

A közúti közlekedésbiztonság ugyan számottevően javult az Európai Unióban az elmúlt évtizedekben (jelenleg az EU közútjai a legbiztonságosabbak a világon), még mindig túlságosan sokan veszítik életüket vagy sérülnek meg közúti balesetben.

Az EU ezért a Vision Zero és a Safe System szemlélet alapján arra törekszik, hogy egyáltalán ne következzenek be halálos kimenetelű vagy súlyos sérülést okozó közúti balesetek az európai utakon.

Az EU szorosan együttműködik a közúti közlekedésbiztonság terén illetékes tagállami hatóságokkal. Az uniós fellépés az egyes tagországok intézkedéseire fog épülni. Közúti közlekedésbiztonsági célértékeket fog meghatározni, és figyelembe fogja venni a balesetekben közrejátszó összes tényezőt (infrastruktúra, járműbiztonság, gépjármű-vezetői magatartás, vészhelyzeti reagálás).

Az Európai Unió mindezt úgy szándékozik megvalósítani, hogy jogszabályokat fogad el, ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő kampányokat támogat, valamint segít a tagországoknak és a közúti közlekedésbiztonság más érdekeltjeinek megosztani az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat, végezetül pedig pénzforrásokat biztosít a közúti közlekedésbiztonságot előmozdító projektek céljaira.