Mobilitate și transporturi

Întrebări şi răspunsuri

Înmatriculări auto

Formalităţi

Începutul paginii

Doresc să cumpăr o maşină în Germania şi să mă întorc cu ea acasă în Olanda să o înmatriculez. Trebuie să plătesc TVA-ul de două ori şi apoi să solicit restituirea?

NU — trebuie doar să-i spuneţi vânzătorului german că veţi înmatricula maşina într-o altă ţară. Ulterior, veţi plăti TVA-ul numai în Olanda.

Când şi unde

Începutul paginii

Petrec o jumătate de săptămână în ţara în care am domiciliul şi cealaltă jumătate într-o altă ţară UE, în care călătoresc cu maşina. Unde ar trebui să îmi înmatriculez maşina?

În cazul în care faceţi astfel naveta în mod regulat, maşina poate rămâne înmatriculată în ţara în care aveţi domiciliul.

Începutul paginii

Sunt cetăţean italian şi în fiecare an petrec o vacanţă de trei luni în a doua mea casă din Alpii Francezi şi îmi iau maşina cu mine. Pot să îmi înmatriculez maşina în Franţa?

NU — vă puteţi înmatricula maşina numai în ţara în care aveţi domiciliul stabil.

Începutul paginii

Sunt cetăţean slovac. Dacă îmi cumpăr o maşină nouă în Ungaria, trebuie să o înmatriculez acolo?

NU — puteţi obţine plăcuţele de înmatriculare din Slovacia, în baza certificatului de conformitate, înainte de a merge în Ungaria şi apoi vă puteţi întoarce acasă folosindu-le pe acestea.

Începutul paginii

Sunt cetăţean slovac. Dacă îmi cumpăr o maşină second-hand în Ungaria, trebuie să o înmatriculez acolo?

NU — puteţi obţine plăcuţele de înmatriculare din Slovacia, pe baza certificatului de înmatriculare din Ungaria conform modelului armonizat european şi a unui certificat de inspecţie tehnică valabil, înainte de a pleca în Ungaria şi apoi vă puteţi întoarce acasă folosindu-le pe acestea.

Începutul paginii

Sunt un student polonez, înscris la un program de masterat de doi ani în Regatul Unit. Trebuie să îmi înmatriculez maşina acolo?

NU — dacă unicul scop al şederii dumneavoastră este acela de a studia.

DA — dacă începeţi, de asemenea, să lucraţi pe parcursul şederii dumneavoastră.

Începutul paginii

Lucrez într-un alt stat membru UE în baza unui contract temporar de zece luni, la încheierea căruia mă voi întoarce acasă. Trebuie să îmi înmatriculez maşina în ţara respectivă?

DA — deoarece perioada dumneavoastră de şedere depăşeşte şase luni..