Mobiliteit en vervoer

Vragen en antwoorden

Inschrijving van auto's

Formaliteiten

Naar boven

Ik wil in Duitsland een auto kopen en de auto meenemen naar Nederland om deze te registreren. Moet ik de btw twee keer betalen en deze vervolgens terugvorderen?

NEEN, het is voldoende als u tegen de Duitse verkoper zegt dat u de auto in een ander land gaat registreren. Vervolgens betaalt u alleen in Nederland btw.

Wanneer en waar

Naar boven

De helft van mijn week breng ik door in het land waar ik ingezetene ben en de andere helft werk ik in een ander EU-land, waar ik met de auto heen rijd. Waar moet ik mijn auto registreren?

Als u regelmatig op deze wijze heen en weer reist, kunt u de auto geregistreerd laten in uw woonland.

Naar boven

Ik ben Italiaan en elk jaar ben ik drie maanden op vakantie in mijn tweede huis in de Franse Alpen, waarbij ik mijn auto meeneem. Kan ik mijn auto in Frankrijk registreren?

NEEN, u kunt uw auto alleen registreren in het land waar u permanent verblijft.

Naar boven

Ik ben Slowaak. Als ik een nieuwe auto koop in Hongarije, moet ik deze dan daar registreren?

NEEN, krachtens het certificaat van overeenstemming kunt u kentekenplaten uit Slowakije krijgen voordat u naar Hongarije gaat. Hiermee kunt u naar huis rijden.

Naar boven

Ik ben Slowaak. Als ik een tweedehands auto koop in Hongarije, moet ik deze dan daar registreren?

NEEN, krachtens het Hongaarse registratiedocument op basis van het geharmoniseerde Europese model en van een geldig certificaat van technische keuring kunt u kentekenplaten uit Slowakije krijgen voordat u naar Hongarije gaat. Hiermee kunt u naar huis rijden.

Naar boven

Ik ben een Poolse student, en ik heb me ingeschreven voor een tweejarige masteropleiding in het Verenigd Koninkrijk. Moet ik mijn auto daar registreren?

NEEN, als studie het enige doel van uw verblijf is.

JA, als u tijdens uw verblijf gaat werken.

Naar boven

Ik werk in een ander EU-land met een tijdelijk contract van tien maanden, waarna ik weer naar huis ga. Moet ik mijn auto in dat land registreren?

JA, omdat uw verblijf langer duurt dan zes maanden.