Mobilitás és közlekedés

Kérdések és válaszok

Gépkocsi regisztrációja

Ügyintézés

Az oldal tetejére

Szeretnék vásárolni egy autót Németországban, amelyet itthon, Hollandiában helyeznék forgalomba. Kétszer kell kifizetnem az áfát, majd később vissza kell igényelnem?

NEM — közölje a németországi kereskedővel, hogy egy másik országban fogja forgalomba helyezni az autót. Csak Hollandiában kell kifizetnie a gépjármű vételára után az áfát.

Mikor és hol

Az oldal tetejére

Általában a hét egyik felét abban az országban töltöm, ahol állandó lakcímmel rendelkezem, a másik felét pedig egy másik EU-tagállamban. A két ország között autóval közlekedem. Hol helyezzem forgalomba az autómat?

Abban az országban helyezze forgalomba az autót, amelyben állandó lakcímmel rendelkezik.

Az oldal tetejére

Olasz állampolgár vagyok, de évente három hónapot második otthonomban, a Francia Alpokban töltök, ahová autóval utazom. Forgalomba helyezhetem az autómat Franciaországban?

NEM – csak abban az országban helyezheti forgalomba autóját, ahol állandó lakcímmel rendelkezik.

Az oldal tetejére

Szlovák állampolgár vagyok. Ha vásárolok egy új autót Magyarországon, itt is kell azt forgalomba helyeznem?

NEM – a megfelelőségi tanúsítvány alapján még a vásárlás előtt, Szlovákiában kérhet rendszámot az autóra, majd a megvásárolt autót ezzel a rendszámmal vezetheti haza.

Az oldal tetejére

Szlovák állampolgár vagyok. Ha vásárolok egy használt autót Magyarországon, itt is kell azt forgalomba helyeznem?

NEM – a harmonizált európai mintának megfelelő magyar forgalmi engedély és a műszaki vizsgát igazoló, érvényes dokumentum alapján még a vásárlás előtt, Szlovákiában kérhet rendszámot az autóra, majd a megvásárolt autót ezzel a rendszámmal vezetheti haza.

Az oldal tetejére

Lengyel tanuló vagyok, kétéves mesterképző szakra járok az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Királyságban kell forgalomba helyeznem az autómat?

NEM – ha kizárólag tanulmányi céllal tartózkodik az országban.

IGEN – ha ott-tartózkodása alatt munkát is vállal.

Az oldal tetejére

Egy másik EU-tagállamban dolgozom tíz hónapra szóló, határozott idejű szerződéssel. A tíz hónap letelte után hazatérek. Abban az országban kell forgalomba helyeznem az autómat, ahol dolgozom?

IGEN – mert hat hónapnál hosszabb ideig marad a másik országban.