Mobilnost i promet

Najbolje fotografije Europskog dana bez poginulih u prometu

Sa zadovoljstvom objavljujemo da je nagradu za najbolju fotografiju na natječaju EDWARD 2018. dobilo Općinsko vijeće za sigurnost na cestama Bitole iz Republike Sjeverne Makedonije. Pobjednik će biti pozvan na sljedeću dodjelu nagrada za izvrsnost u sigurnosti na cestama, koja će se održati 2019. Komisija će objaviti fotografije svih sedam finalista kao primjer stvarnog rada na poboljšanju sigurnosti na cestama u Europi.

/transport/road_safety/file/65jpg_hr65.jpg

Cilj Europskog dana bez poginulih u prometu (projekt EDWARD), koji organizira Europska mreža prometne policije (TISPOL), a podupire Europska komisija, bio je izbjeći smrtne slučajeve na cesti 19. rujna 2018.

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna željeli smo potaknuti sudionike u cestovnom prometu da razmisle o rizicima s kojima se suočavaju, rizicima koje oni sami mogu predstavljati drugima i tome kako smanjiti te rizike.

U okviru te kampanje diljem EU-a i izvan njega organizirana su događanja na temu sigurnosti na cestama s ambicioznim ciljem smanjenja broja smrtnih slučajeva i teških ozljeda u cestovnom prometu na nulu.

Među organizatorima našle su se nacionalne vlade, nevladine organizacije, javne agencije, humanitarne udruge, škole i sveučilišta. Događanja raznih veličina i na raznim mjestima uključivala su informacijske i komunikacijske aktivnosti, radionice, konferencije i natjecanja u okviru kojih su se sudionici u cestovnom prometu pobliže upoznali s njegovim rizicima i pozvali na sigurno ponašanje i poštovanje prometnih pravila. Interaktivna karta Dana sigurnosti u cestovnom prometu omogućila je veću vidljivost tih projekata, a sudionici su bili pozvani sudjelovati i u fotografskom natječaju.

EDWARD je bio vrlo vidljiv i na društvenim mrežama: na Twitteru je 19. rujna 2018. imao publiku od 25 milijuna, a od 11. lipnja do 21. rujna popratilo ga je sveukupno 37,2 milijuna ljudi.

Zbog toga, prema statističkim podacima TISPOL-a, 19. rujna u 17 zemalja ni jedna osoba nije poginula u prometnoj nesreći. Iako je u 31 europskoj zemlji ipak zabilježeno 50 smrtnih slučajeva u cestovnom prometu, taj je broj svejedno manji od dnevnog prosjeka od 70 nesreća sa smrtnim posljedicama na cestama.

Željeli bismo zahvaliti svim ovogodišnjim sudionicima projekta EDWARD koji su uspješno ukazali na važnost sigurnosti na cestama diljem Europe!

Finalisti fotografskog natječaja EDWARD 2018.

Litavska prometna policija (Litva)

/transport/road_safety/file/2018_road_safety_days_3jpg_hr2018_road_safety_days_3.jpg

Projekt EDWARD u ČAKOVCU (Hrvatska)

/transport/road_safety/file/img_7420jpg_hrimg_7420.jpg

Volim život – vozim oprezno! (Grčka)

/transport/road_safety/file/drawingsjpg_hrdrawings.jpg

Pažnja – djeca na cesti (Hrvatska) 

/transport/road_safety/file/ed_3jpg_hred_3.jpg

Početni tečaj sigurnosti na biciklu (Austrija)

/transport/road_safety/file/radfahrschule6jpg_hrradfahrschule6.jpg

Präventionstag (Švicarska)

/transport/road_safety/file/edward_baseljpg_hredward_basel.jpg