1. Generalități
Îmbrăcămintea și echipamentele de protecție pot avea diferite forme, de la un simplu set de dopuri pentru urechi până la aparate complexe de respirație și echipamente de monitorizare a gazelor. Acestea nu includ:
- uniforme;
- îmbrăcăminte pentru vreme nefavorabilă;
- echipamente sportive;
- sisteme individuale de alarmă;
- echipamente de combatere a incendiilor; și
- dispozitive de protecție montate pe echipamentele tehnice.
2. Responsabilitățile administrației dumneavoastră
Administrația dumneavoastră trebuie să vă pună la dispoziție îmbrăcămintea și echipamentul de protecție corespunzătoare și să vă formeze cu privire la utilizarea în siguranță a acestora. În schimb, dumneavoastră aveți obligația să le utilizați în mod corespunzător și în conformitate cu formarea primită. Cea mai mare parte a acestei responsabilități va fi delegată administratorilor sau specialiștilor în materie de sănătate și securitate, care trebuie:
- să efectueze o evaluare a tuturor riscurilor existente la adresa sănătății și securității care rezultă pe parcursul activităților profesionale desfășurate de către dumneavoastră. Aceasta ar trebui să indice îmbrăcămintea și echipamentul de protecție care trebuie furnizate;
- să efectueze o evaluare specifică a riscurilor pentru a evalua gradul de adecvare și eficiența îmbrăcămintei și a echipamentului de protecție și să identifice orice informații, instrucțiuni și activități de formare solicitate de utilizatori;
- să procure îmbrăcămintea și echipamentul de protecție în cauză;
- să efectueze verificări pentru a se asigura că articolele sunt:
- corespunzătoare pentru sarcina implicată;
- păstrate în stare bună;
- funcționează în mod corespunzător;
- în stare bună;
- curate și igienice; precum și
- înlocuite, dacă este necesar;
- să păstreze evidențe ale tuturor echipamentelor;
- să ofere locațiile corespunzătoare de depozitare atunci când echipamentele nu sunt utilizate;
- să se asigure că echipamentele funcționează și că acestea sunt utilizate; precum și
- să informeze și să instruiască personalul cu privire la:
- riscurile care trebuie evitate sau limitate prin purtarea echipamentului;
- scopul echipamentului și modul în care acesta poate fi utilizat în siguranță și corect; precum și
- modul în care echipamentul poate fi păstrat în stare bună/igienică.
3. Responsabilitatea dumneavoastră
Trebuie să utilizați în totalitate și în mod corespunzător îmbrăcămintea și echipamentul de protecție care vă sunt puse la dispoziție. Nu sunteți autorizat să utilizați îmbrăcăminte și echipamente proprii în locul celor de protecție.
De asemenea, aveți obligația:
- să adoptați toate măsurile necesare pentru a vă asigura că echipamentul este depozitat corect atunci când nu este utilizat;
- să raportați administratorului orice defecte sau pierderi de îmbrăcăminte sau echipamente de protecție; precum și
- să vă asigurați că ați primit formarea corespunzătoare și că ați înțeles pe deplin cum să utilizați corect îmbrăcămintea și echipamentul de protecție.
Atenție: Deteriorarea intenționată sau utilizarea necorespunzătoare a îmbrăcămintei sau a echipamentului de protecție constituie infracțiune penală.
4. Ce se întâmplă cu lucrătorii mobili?
În cazul în care trebuie să efectuați o vizită la sediul comerciantului, de exemplu, pentru a verifica alcoolul, combustibilul sau în alte scopuri, este posibil să fiți nevoit să purtați îmbrăcăminte de protecție în anumite zone. Acest lucru ar trebui indicat de unul dintre semnele menționate
aici.
Comerciantul vă poate furniza îmbrăcămintea necesară. Înainte de a o îmbrăca, verificați dacă:
- nu prezintă defecte notabile;
- este marcată cu o etichetă că este conformă unui standard național sau european, dacă este cazul; și
- căștile de protecție nu sunt „expirate”.
Dacă îmbrăcămintea nu îndeplinește aceste trei criterii, solicitați comerciantului o soluție alternativă. În cazul în care comerciantul nu vă oferă o soluție alternativă sau dacă aceasta nu este adecvată, trebuie să obțineți echipamentul corespunzător de la administrația dumneavoastră. Nu trebuie să continuați vizita până când nu obțineți echipamentul corespunzător.
În cazul în care comerciantul caută să impună o cerință care nu corespunde riscurilor implicate sau dacă aceasta v-ar împiedica să vă desfășurați sarcinile care vă revin, aveți motive întemeiate să refuzați respectarea cerinței în cauză. În acest caz, trebuie să urmați indicațiile de mai jos.
Etapa 1
În cazul în care comerciantul încearcă să vă oblige să purtați îmbrăcăminte și echipamente de protecție pe care le considerați ca fiind necorespunzătoare în raport cu riscurile implicate sau care v-ar împiedica să vă desfășurați sarcinile care vă revin, comunicați acest lucru comerciantului și solicitați schimbarea echipamentului.
Etapa 2
Dacă încercarea dumneavoastră nu are succes, trebuie să raportați faptele prin intermediul administratorului responsabil de activitatea dumneavoastră. Raportul ar trebui să conțină:
- numele comerciantului și numărul EORI (numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici);
- activitatea comercială a comerciantului, activitatea aducătoare de venituri și clasificarea de comerț;
- detalii privind zona în care se află sediul în cauză;
- detalii privind îmbrăcămintea pe care comerciantul vă obligă să o purtați și motivele invocate;
- dacă aceeași cerință se aplică în egală măsură personalului comerciantului și altor persoane;
- cât timp a fost aplicată cerința și acordurile în vigoare;
- de ce considerați cerința ca fiind nerezonabilă;
- frecvența cu care lucrătorii vizitează sediul în cauză și numărul de alți lucrători care ar putea fi afectați; precum și
- orice observații relevante ale administratorilor dumneavoastră, ale agentului responsabil cu securitatea sau ale consultantului în materie de sănătate și securitate.
Etapa 3
Între timp, în cazul în care administratorul dumneavoastră consideră că o vizită la sediul comerciantului este în continuare esențială, trebuie să vă asigurați că acest comerciant este conștient de faptul că cerința a fost raportată și că aceasta este analizată. Nu sunteți obligat să respectați cerința comerciantului, cu condiția să nu vă supuneți atât dumneavoastră, cât și alte persoane la riscuri nerezonabile. (La nevoie, ar trebui să obțineți îmbrăcămintea de protecție corespunzătoare de la administrația dumneavoastră.)
5. Ce se întâmplă cu operațiunile în comun?
În cazul în care desfășurați operațiuni în comun cu un personal care nu este familiarizat cu mediul sau cu procedurile de securitate (de exemplu, personalul de la o altă administrație, alt departament sau altă locație), administratorul responsabil de operațiunea în cauză trebuie să ia în considerare îmbrăcămintea de protecție necesară pentru personalul invitat, având în vedere în special faptul că acesta se poate să nu aibă nevoie de îmbrăcăminte de protecție la desfășurarea sarcinilor profesionale obișnuite și, prin urmare, se poate să nu dețină echipamentul respectiv, și nici să știe cum să-l utilizeze.
6. Cum se selectează îmbrăcămintea și echipamentul de protecție?
Acesta este în principiu un proces în trei etape:
- identificați riscurile asociate cu activitatea profesională în cauză;
- evaluați riscurile respective — ce se poate întâmpla, probabilitatea ca ceva să nu funcționeze și cât de grave sunt consecințele?; și
- adoptați măsuri pentru reducerea pe cât posibil a riscurilor respective.
Notă: În cazul în care considerați că aveți nevoie de îmbrăcăminte sau echipament de protecție la sediul pe care urmează să îl vizitați, discutați acest lucru în prealabil cu proprietarul întreprinderii, dacă este posibil.
Principalele întrebări pe care trebuie să le aveți în vedere în calitate de administrator sunt:
- Sarcina în cauză este absolut necesară?
- Riscurile pot fi reduse sau evitate prin alte modalități? și
- Există o cerință juridică conform căreia sunteți obligat să purtați îmbrăcăminte sau echipament de protecție?
După ce ați efectuat evaluarea riscurilor la locul de muncă și ați decis ce îmbrăcăminte și echipament de protecție sunt necesare, va trebui să efectuați ulterior o evaluare specifică privind eficiența acestora.
7. Ce anume acoperă evaluarea riscurilor privind îmbrăcămintea de protecție?
Regulamentele privind echipamentele individuale de protecție impun o evaluare specifică a riscurilor în ceea ce privește îmbrăcămintea și echipamentul de protecție. Aceasta vă va ajuta să identificați:
- riscurile împotriva cărora trebuie să furnizați îmbrăcăminte și echipament de protecție;
- măsura în care este redus riscul prin furnizarea de îmbrăcăminte și echipament de protecție;
- informațiile și formarea privind îmbrăcămintea și echipamentul de protecție solicitate de către personal; precum și
- procedurile corecte de întreținere.
Se efectuează o singură evaluare pentru fiecare loc de muncă, însă ar trebui să identificați îmbrăcămintea sau echipamentul de protecție atribuit fiecărei persoane în parte.
Măsura în care sunteți capabil să oferiți informații și formare privind îmbrăcămintea și echipamentul de protecție la locul dumneavoastră de muncă depinde de complexitatea echipamentului utilizat. În cazul în care nu vă simțiți capabil să furnizați informațiile corespunzătoare privind utilizarea și întreținerea echipamentului, ar trebui să contactați furnizorul, care vă va putea ajuta în acest sens.
Atenție: Îmbrăcămintea și echipamentul de protecție utilizate trebuie să respecte standardele naționale și europene relevante.
8. Întreținerea îmbrăcămintei și a echipamentului de protecție
Depozitarea îmbrăcămintei și a echipamentului de protecție reprezintă o cerință juridică. Aceasta trebuie realizată în mod corespunzător cu scopul de a preveni daunele cauzate de umezeală, lumina solară sau substanțele nocive.
Procedurile privind întreținerea anumitor articole de îmbrăcăminte și echipamente de protecție ar trebui stabilite la nivel local. Ar trebui să obțineți și să respectați instrucțiunile producătorului.
9. Ce evidențe trebuie păstrate?
Trebuie să păstrați o copie actualizată a evaluării riscurilor privind îmbrăcămintea de protecție. De asemenea, trebuie să păstrați un registru scris cu toată îmbrăcămintea și echipamentele de protecție, inclusiv cu:
- detalii privind controalele de întreținere;
- solicitări și detalii privind înlocuirile;
- detalii privind locul de depozitare a articolului atunci când nu este utilizat; precum și
- un registru privind data la care și persoana căreia i-a fost furnizat echipamentul.
Aceste evidențe trebuie actualizate și făcute publice.
10. Îmbrăcăminte și echipamente de protecție pierdute sau deteriorate
În cazul în care anumite articole de îmbrăcăminte sau echipamente de protecție au fost pierdute sau deteriorate, trebuie să raportați acest lucru administratorului dumneavoastră. În cazul în care articolele respective sunt considerate necesare pentru desfășurarea în siguranță a sarcinilor lucrătorilor, înlocuiți-le de urgență.
11. Trebuie să vă îngrijiți de personalul nou și de vizitatori?
Da. Trebuie să tratați personalul nou la fel ca pe oricare altă persoană atunci când este vorba de îmbrăcămintea și echipamentul de protecție. Întrucât este posibil ca aceștia să nu fie familiarizați cu locul de muncă și cu sarcinile care le revin, riscurile la care sunt expuși sunt și mai mari, necesitând o protecție adecvată. Este esențial ca personalul nou să primească o formare corespunzătoare cu privire la modul de utilizare a echipamentului.
De asemenea, aveți anumite responsabilități și în ceea ce-i privește pe vizitatori. În cazul în care un vizitator trebuie să însoțească un lucrător în zonele în care se solicită purtarea de îmbrăcăminte sau echipament de protecție, trebuie să vă asigurați că acesta primește echipamentele necesare și cunoaște modul în care le poate purta și utiliza în mod corespunzător.
Responsabilitatea privind furnizarea îmbrăcămintei și a echipamentului de protecție revine angajatorilor (sau dumneavoastră, în cazul în care desfășurați activități independente).
Prin urmare, contractorii trebuie să furnizeze propria îmbrăcăminte și propriul echipament de protecție. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că contractorii dețin o îmbrăcăminte de protecție adecvată oricărui tip de riscuri care pot surveni, în special dacă riscurile nu sunt evidente pentru o persoană nefamiliarizată cu locul de muncă. După caz, este posibil să fiți obligat să puneți la dispoziția contractorului îmbrăcămintea sau echipamentul de protecție corespunzătoare.