1. La ce folosesc?

Vestele de salvare sunt proiectate să vă mențină la suprafața apei. Acestea vă vor poziționa automat cu fața în sus, astfel încât gura și nările dumneavoastră să nu se umple cu apă și pentru a preveni riscul de înec. Acest aspect este în special important în cazul în care, indiferent din ce motiv, v-ați pierdut cunoștința atunci când ați căzut în apă.

Atenție: Acestea nu sunt proiectate să vă țină cald. În cazul în care există riscul să cădeți în apă rece, purtați îmbrăcămintea de încălzire/protecție corespunzătoare.



2. Câte tipuri sunt disponibile?

Există numeroase tipuri de veste de salvare, fiecare dintre acestea fiind adecvate pentru o anumită situație. Indiferent de tipul pe care îl utilizați, acesta trebuie să respecte standardele naționale sau normele europene.

Două exemple sunt:

Veste de salvare cu un singur compartiment
O vestă din nailon căptușită cu poliuretan care se umflă automat în patru secunde de la imersiunea în apă. De asemenea, vesta poate fi umflată manual prin tragerea șnurului atașat acesteia. Conține un tub bucal pentru umflare pe cale orală, un fluier și o buclă de ridicare. Vesta este fixată cu benzi de nailon și o cataramă pentru a fi prinsă în jurul purtătorului.

După caz, se poate atașa o baliză luminoasă (a se vedea mai jos). Aceasta este introdusă într-un înveliș inamovibil fixat de gulerul vestei. Această baliză este proiectată să se activeze automat în momentul în care bateriile sunt introduse în apă sărată (acesta va funcționa, de asemenea, în apă dulce, însă cu o eficiență mai scăzută). Lumina este vizibilă până la o distanță de 1,2 km (sau peste 3 km în cazul în care este dotată cu un LED cu intensitate ridicată) și va funcționa timp de minimum 8 ore, în funcție de tipul de bec și bateria montată.

Veste de salvare cu două compartimente
O vestă din nailon căptușită cu poliuretan cu două dispozitive funcționale care se activează automat în apă, umflând vesta în patru secunde. Aceasta conține tuburi bucale, un fluier și o bandă de ridicare, fiind echipată cu o baliză luminoasă care se activează la contactul cu apa.



3. Cum le utilizez?

Veste de salvare: Toate vestele de salvare sunt proiectate să funcționeze automat atunci când ați căzut în apă. De asemenea, vestele de salvare cu un singur compartiment pot fi umflate manual dacă trageți șnurul atașat. Ambele tipuri de veste sunt echipate cu tuburi bucale care vă permit să le umflați pe cale orală.

Baliza luminoasă atașată vestei de salvare: Baliza luminoasă este o unitate sigilată cu baterii care se activează la contactul cu apa. Aceasta declanșează becul în momentul în care trageți șnurul pentru ruperea sigiliului, iar celula de operare este imersată în apă.



4. Când trebuie să port o vestă de salvare?

Oricine lucrează în apropierea apei ar trebui să poarte o vestă de salvare — evaluarea riscurilor în materie de sănătate și securitate va determina dacă acest lucru este necesar.

Se recomandă persoanelor care lucrează pe nave de mici dimensiuni și pe alt tip de nave să poarte în permanență veste de salvare cu două compartimente, la fel ca toate persoanele care trebuie să călătorească pe orice tip de navă, de exemplu, pasagerii de pe o navă-pilot care doresc să se îmbarce pe o navă ancorată. Trebuie să fixați o baliză luminoasă pe vesta de salvare ori de câte ori vizibilitatea poate fi redusă.



5. Ce fac după utilizare?

Vestele de salvare: Cât mai curând posibil după utilizare, dezumflați vesta de salvare și pregătiți-o pentru următorul utilizator. Urmați instrucțiunile producătorului pentru a vă asigura că procedați corect.

Balizele luminoase atașate vestelor de salvare: Trebuie să înlocuiți bateriile balizei luminoase după ce au fost activate de imersiunea în apă sau dacă sigiliile au fost rupte din diferite motive.



6. Cum le întrețin?

Vestele de salvare trebuie depozitate într-un loc uscat atunci când nu sunt utilizate. În cazul în care exteriorul se umezește, urmați instrucțiunile producătorului, îndepărtați capul de aprindere (dacă este necesar) și atârnați vesta la uscat.

Toate vestele de salvare trebuie inspectate și păstrate în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Ca regulă generală:
Trebuie să păstrați o evidență a tuturor inspecțiilor.

În cazul în care nu sunt utilizate, balizele luminoase atașate vestelor de salvare nu necesită întreținere și pot fi depozitate pe termen nelimitat.



Orientările din prezenta secțiune servesc drept atenționare cu caracter general privind riscurile care pot fi întâlnite pe parcursul procedurii de examinare și de eșantionare, precum și echipamentele de protecție pe care ar trebui să le utilizați și măsurile de securitate pe care ar trebui să le adoptați.
Pentru informații suplimentare trebuie să consultați legislația și orientările administrației naționale.


Revizuiri
Versiune Dată Modificări
1.0 12.10.2012 Prima versiune