1. Wat is een huidirriterende stof?

Een "huidirriterende stof" is een stof die huidontsteking en in het bijzonder een aandoening met de naam dermatitis veroorzaakt. Huidirriterende stoffen worden ingedeeld in twee groepen naargelang hun potentieel om dermatitis te veroorzaken:


2. Wat is dermatitis?

Dermatitis is een huidaandoening met uiteenlopende symptomen en graden van ernst. Het begint meestal met irritatie en roodheid. Soms zwelt de getroffen zone ook op. In bepaalde gevallen ontstaan er blaren en wanneer deze openbarsten, kan er zich een septische ontsteking voordoen. Elk lichaamsdeel kan hierdoor worden getroffen in het geval van contact met een huidirriterende stof. Dermatitis doet zich doorgaans voor op de handen en armen, maar kan zich ook verspreiden naar andere lichaamsdelen als er geen medische behandeling wordt toegepast. De meest ernstige effecten worden vaak pas laat zichtbaar.

Dit zijn de twee voornaamste soorten:


3. Welke stoffen zijn huidirriterende stoffen?

Er zijn talrijke stoffen die de huid kunnen irriteren, maar doorgaans behoren ze tot een van de volgende groepen:
Bij normale bemonsteringswerkzaamheden is de kans op langdurige blootstelling klein, maar een lek of beschadigde verpakking kunnen ertoe leiden dat schijnbaar onschadelijke levensmiddelen op uw kledij of PBM terechtkomen waardoor het risico op langdurige blootstelling toeneemt.

Denk eraan: langdurig werken in overmatige warmte en vochtigheid kan de huid gevoeliger maken voor ontsteking.



4. Hoe kunnen de risico's worden beperkt?

Het is eenvoudiger dermatitis te voorkomen dan te genezen. De preventieve maatregelen worden in drie groepen ingedeeld:

Gelieve de wetgeving en de richtlijnen van uw nationale overheidsdiensten te raadplegen voor meer informatie.



De richtlijnen in deze afdeling zijn bedoeld als algemene herinnering aan de risico's die zich soms voordoen tijdens de onderzoeks- en monsternemingsprocedure en aan de veiligheidsapparatuur die u moet gebruiken en de voorzorgsmaatregelen die u moet treffen.


Herzieningen
Versie Datum Wijzigingen
1.0 12.10.2012 Eerste versie
1.1 15.07.2020 Update