1. Waar dienen ze toe?

Reddingsvesten zijn ontworpen om uw hoofd boven water te houden. Ze draaien u automatisch met uw gezicht omhoog waardoor uw mond en neusgaten boven water blijven en zo het risico van verdrinking wordt voorkomen. Dit is bijzonder belangrijk wanneer u om welke reden dan ook bewusteloos bent wanneer u in het water valt.

Denk eraan: ze zijn niet ontworpen om u warm te houden. Als u het risico loopt om in koud water te vallen, draag dan gepaste warme/beschermende kleding.



2. Welke soorten bestaan er?

Er bestaan veel verschillende soorten reddingsvesten, die elk geschikt zijn voor een bepaalde situatie. Welke soort u ook gebruikt, de reddingsvesten moeten voldoen aan de nationale voorschriften of de Europese norm.

Twee voorbeelden zijn:

Reddingsvesten met één enkele luchtkamer
Een nylon vest met polyurethaanbedekking dat automatisch binnen de vier seconden na onderdompeling in water wordt opgeblazen. Het vest kan ook manueel worden opgeblazen door aan het touwtje te trekken. Het is uitgerust met een mondstuk om bij te blazen, een fluitje en een heflus. Voorts is het vest uitgerust met nylon riemen en een gesp zodat de gebruiker het kan vastmaken.

Desgewenst kan er een veiligheidslamp aan worden bevestigd (zie hieronder). De kap is vast bevestigd aan de nek van het vest. Deze lampeenheid is ontworpen om automatisch aan te gaan wanneer de batterijeenheid wordt ondergedompeld in zout water (werkt ook in zoet water, maar minder doeltreffend). Het licht is zichtbaar tot een afstand van 1,2 km, (of tot ruim 3 km in het geval van een hoge-intensiteits LED) en werkt minstens 8 uur, naargelang de gebruikte lamp en batterij.

Reddingsvesten met dubbele luchtkamer
Een nylon vest met polyurethaanbedekking met twee aandrijfmechanismen die automatisch worden geactiveerd in water zodat het vest binnen de vier seconden wordt opgeblazen. Het vest is uitgerust met mondstukken, een fluitje en een heflus, alsook met een veiligheidslampje dat bij contact met water wordt ingeschakeld.



3. Reddingsvesten gebruiken

Reddingsvesten: Alle reddingsvesten zijn ontworpen om automatisch te werken wanneer u in het water valt. Reddingsvesten met één enkele luchtkamer kunnen manueel worden opgeblazen door aan het touwtje te trekken. Beide soorten vesten zijn uitgerust met mondstukken om ze zelf op te blazen.

Veiligheidslamp van het reddingsvest: De veiligheidslamp is een verzegelde batterijeenheid die wordt geactiveerd bij contact met water. De lamp gaat aan wanneer aan een trekkoordje wordt getrokken om de zegels te verwijderen en het aandrijfmechanisme in contact komt met water.



4. Waar is het verplicht om een reddingsvest te dragen?

Iedereen die in de buurt van water werkt, moet een reddingsvest dragen. Op basis van uw gezondheids- en veiligheidsrisicobeoordeling kunt u bepalen wanneer dit nodig is.

Voor personeel dat op kleine bootjes en andere vaartuigen werkt, is het raadzaam om te allen tijde een reddingsvest met dubbele luchtkamer te dragen. Dit geldt ook voor iedereen die aan boord is van welk vaartuig dan ook, bv. als passagier op een loodsboot om aan boord te gaan van schepen die voor anker liggen. Draag een veiligheidslamp aan het reddingsvest wanneer de zichtbaarheid gering kan zijn.



5. Wat doe ik ermee na gebruik?

Reddingsvesten: Laat het reddingsvest zo snel mogelijk na gebruik leeglopen en maak het klaar voor de volgende gebruiker. Volg de aanwijzingen van de fabrikant om er zeker van te zijn dat u dit juist doet.

Veiligheidslampen van reddingsvesten: Veiligheidslampen van reddingsvesten.



6. Zorg dragen voor reddingsvesten

Reddingsvesten moeten op een droge plaats worden bewaard wanneer ze niet worden gebruikt. Als een reddingsvest aan de buitenkant nat wordt, volg dan de aanwijzingen van de fabrikant, verwijder (indien nodig) het aandrijfmechanisme en hang het vest te drogen.

Alle reddingsvesten moeten worden gecontroleerd en onderhouden in overeenstemming met de aanwijzingen van de fabrikant. Als vuistregel:
Houd de gegevens van alle controles bij.
De veiligheidslampen van reddingsvesten hoeven als ze niet worden gebruikt niet te worden onderhouden en kunnen zonder enige tijdslimiet worden bewaard.



De richtlijnen in deze afdeling zijn bedoeld als algemene herinnering aan de risico's die zich soms voordoen tijdens de onderzoeks- en monsternemingsprocedure en aan de veiligheidsapparatuur die u moet gebruiken en de voorzorgsmaatregelen die u moet treffen.
Gelieve de wetgeving en de richtlijnen van uw nationale overheidsdiensten te raadplegen voor meer informatie.


Herzieningen
Versie Datum Wijzigingen
1.0 12.10.2012 Eerste versie