Välineen koodi: L06-01
Nimi: Näytteenotin putkesta otettavaa näytettä varten
Synonyymit: Näytteenottoventtiili maantieajoneuvojen pohjatäyttöisiä polttoainesäiliöitä varten
Kuvaus: Näytteenotin on kuvattu standardissa EN ISO 3170 (luku 5.4). Näytteenotin valmistetaan metallista:
  1. Ruostumatonta terästä käytetään bensiinin näytteenotossa.
  2. Messinkiä voidaan käyttää dieselpolttoaineen näytteenotossa.
Kuva:

Käyttö: Liikkuvan polttoaineen näytteenottoon. Näytteenottimen on vastattava näytteenoton kohteena olevan tuotteen vaatimuksia. Näytteenotinventtiili kiinnitetään säiliön pohjaventtiiliin. Sen jälkeen tankkaus-/purkuputki kiinnitetään näytteenotinventtiiliin.
Toiminta: Näytteen ottaminen pohjatäyttöisestä polttoainesäiliöstä:
  • Näytteitä saa ottaa polttoaineen tankkaamisen tai purkamisen aikana vain tähän tarkoitukseen osoitetuissa paikoissa, kuten huoltoasemalla tai öljynjalostamolla (räjähdys- ja ympäristön saastumisriski).
  • Näytteenotto tehdään käyttämällä jatkuvaan automaattiseen tai manuaaliseen näytteenottoon tarkoitettua laitteistoa, joka siirtää yhtä suuret erät nestettä putkesta näyteastiaan.
  • Näytteenottolaitteistoa, hanaa ja putkea on ennen näytteenottoa huuhdeltava, kunnes niiden läpi on mennyt noin kolme kertaa niiden tilavuutta vastaava määrä.
Näytteet otetaan, kun noin 20, 50 ja 80 prosenttia säiliön kokonaistilavuudesta on tyhjentynyt (EN ISO 3170 Petroleum liquids — Manual sampling). Kaada näytteet suoraan näytepulloihin tai sekoitusastiaan.
Tyypillisiä esimerkkejä: Näytteenotto maantieajoneuvojen pohjatäyttöisten säiliöiden sisältämästä polttoaineesta (dieselpolttoaine, bensiini ja muut kivennäisöljypohjaiset nesteet).
Puhdistus ja huolto: Näytteenoton jälkeen polttoainejäämät poistetaan pyyhkimällä kuivalla liinalla. Jos se on tarpeen, puhdista väline harjalla ja pese se ensin bensiinillä, sitten vedellä ja puhdistusaineella, ja kuivata väline lopuksi huonelämpötilassa. Näytteenottimen on oltava puhdas, eikä siinä saa olla mitään aineita, jotka voisivat kontaminoida näytteenoton kohteena olevan aineen (kuten vettä, likaa, nöyhtää, pesuaineseosta, teollisuusbensiiniä ja muita liuottimia, juotosfluksia, happoja, ruostetta ja öljyä).


Tarkistukset
Versio Päiväys Muutokset
1.0 12.10.2012 Ensimmäinen versio