Näytteenjakaja, Boerner- tai Riffle-tyyppinen jakaja, pyörivät jakolaitteet |
Näytteen valmisteluun käytettävä työkalu. Jotta kiinteiden materiaalien näyte olisi edustava, kokoomanäytteen painoa on alennettava. Näytteen jakamiseen voidaan käyttää useita menetelmiä, kuten
- neljännesmenetelmä,
- Riffle-tyyppinen menetelmä tai
- erilaiset pyörivät jakolaitteet.
|
Neljännesjakolaite:

Riffle-tyyppinen jakolaite:

Pyörivä jakolaite:
 |
Jos on otettu suuri määrä perusnäytteitä ja saatu suuri kokoomanäyte, näytteenjakolaitteella voidaan pienentää näytteen kokonaiskokoa. Kokoomanäyte voidaan jakaa edustaviin otoksiin, jotta saadaan lopullinen näyte ja rinnakkais- tai varanäyte.
|
- Neljännesmenetelmä.
- Aseta kokoomanäyte puhtaalle, vettä hylkivälle tasaiselle pinnalle.
- Käytä materiaalin hiukkakoosta riippuen lapiota tai muuta sopivaa välinettä kokoomanäytteen muotoilemiseksi kartion muotoiseksi. Ota koko kokoomanäyte mukaan pölyineen ja pienhiukkasineen, jotta voidaan varmistaa, että jaetut näytteet ovat edustavia.
- Tasoita tämän jälkeen kartion yläosa ja jaa se neljään yhtä suureen osaan käyttäen neljännesjakolaitetta tai kehystä tai välinettä, jossa on neljä kohtisuoraa laitaa ja joka voidaan painaa kerroksen läpi.
- Poista sitten kaksi vastakkaista neljännestä (ja varmista, että kaikki pölyt ja muut pienhiukkaset puhdistetaan joka kerran pois). Tämän jälkeen jäljelle jäävä pari sekoitetaan ja muodostetaan erilliseksi kartioksi.
- Prosessi toistetaan, kunnes jäljelle jäävät neljännekset ovat sopivan kokoisia lopullisten näytteiden muodostamiseksi. Lopullisissa näytteissä olisi oltava mukana mahdollisesti jäljelle jääneet pölyt tai pienhiukkaset.
- Mekaaniset näytteenjakolaitteet. Käytä Boerner- tai Riffle-tyyppisiä (monilokeroisia) jakolaitteita, jos niitä on saatavilla. Laitteen pohja on jaettu useisiin pieniin kouruihin, jotka vievät vuorotellen oikealle ja vasemmalle. Kun jauhemainen tai rakeinen näyte kaadetaan laitteeseen, se kulkee kourujen läpi siten, että näytettä menee yhtä paljon kummankin puolen kaukaloon, jolloin saadaan kaksi samanlaista otosta. Neljännesmenetelmän tapaan kokoomanäytettä on pienennettävä, kunnes jäljellä jäänyt määrä on sopiva muodostamaan lopulliset näytteet. Kaada jaettava materiaali laitteen yläosaan, jolloin näyte jakautuu kahteen yhtä suureen otokseen. Toista jakomenettely ja hylkää otokset lokeroista vuorotellen, kunnes saat sopivan kokoisen otoksen.
- Pyörivät jakolaitteet. Syötä materiaali pyörivään jakolaitteeseen, joka jakaa materiaalin kahdeksi tai useammaksi otokseksi. Jakolaite mahdollistaa jatkuvan jakoprosessin, mikä tuottaa edustavia otoksia.
|
Vehnä, riisi, sokeri, viljat, tupakka, rehut. Muovihelmet, rakennusmateriaalit, lannoitteiden kaltaiset hiukkaskemikaalit.
|
Pyyhi puhtaalla kankaalla. Jos laitteeseen jää pölyä tai jauhetta, voi olla välttämätöntä pestä se kuumalla vedellä ja pesuaineella. Kuivaa perusteellisesti ennen uudelleenkäyttöä. Elintarvike- ja kemikaalinäytteiden jakamiseen olisi mielellään käytettävä eri jakajia.
|