1. Johdanto
Lentoasemilla työskentelyyn liittyy hyvin monenlaisia vaaroja, joista monet kuuluvat yksinomaan tähän tullitoiminnan alaan. Monia asioita on otettava huomioon, jotta voidaan varmistaa, että työskentely on turvallista ja että virkailijan ja muiden ihmisten loukkaantumisilta vältytään kaikissa paikoissa, joissa lentoja liikennöidään.
Tässä kohdassa vaarat on jaettu kahden pääotsikon alle:
- Lentokenttäalue:
- työskentely seisonta-alueella
- työskentely ilma-aluksessa
Tavallisesti saat erityiskoulutusta ennen työskentelyä lentokenttäalueella (eli ilma-aluksessa tai sen läheisyydessä). Tämä johtuu siitä, että alueella on erityisiä vaaroja ja tekemisesi vaikuttaa oman turvallisuuteesi lisäksi myös ilma-aluksen ja siinä matkustavien ihmisten turvallisuuteen. Kuljettajilta edellytetään myös lisänäkötesti (jossa keskitytään punaisen ja vihreän värin erottelukykyyn).
2. Työskentely seisonta-alueella
Mitkä ovat riskit?
Vakavimmat lentoasemilla työskentelyyn liittyvät vaarat ovat seisonta-alueella, jolla ei pidä työskennellä ja jota ei pidä ylittää, jollei se ole ehdottoman välttämätöntä. On selvitettävä, tarvitsetko lentoaseman pitäjältä ennakkolupa – esimerkiksi liikennealueilla toimimiseen. Noudata paikallisia turvallisuusohjeita. Ota huomioon erityisesti seuraavat vaarat:
Vaara | Vastatoimi |
Liikkuva ilma-alus:- Muista, että ilma-alusta ei ole yhtä helppo tai nopea pysäyttää kuin maantieajoneuvoja edes silloin, kun ne rullaavat tai kun niitä hinataan alhaisella nopeudella.
- Lentäjä saattaa myös nähdä seisonta-alueen vain rajoitetusti.
- Ilma-aluksilla on aina etuajo-oikeus.
| Liikkuva ilma-alus:- Varmista, että ymmärrät liikkuvia ilma-aluksia koskevat asematasomerkinnät ja -opasteet.
- Muista, että ilma-aluksen nokka ja siivet muodostavat käännettäessä leveämmän kaaren kuin todellinen kääntöalue.
- Älä koskaan kävele tai aja liikkuvan ilma-aluksen etupuolella.
- Jos seisonta-alue on tarpeen ylittää, kun ilma-alus rullaa, anna sen mennä kokonaan ohitsesi ja ylitä alue sen takapuolelta. Kiitoteillä ei tavallisesti saa ajaa.
|
- Liikkuvat ajoneuvot: Seisonta-alueella voi olla monen tyyppisiä ajoneuvoja, muun muassa seuraavia:
- ilma-aluksia hinaavia trukkeja
- siirreltäviä ilma-alusten portaikkoja
- polttoainesäiliöautoja
- matkatavaratrukkeja
- lastinkäsittelyajoneuvoja
- hälytysajoneuvoja.
- Vaikka nämä ajoneuvot eivät yleensä liiku nopeasti, niiden tuloa ei välttämättä kuule ilma-aluksen melulta.
- Jotkin niistä toimivat sähköllä eivätkä pidä minkäänlaista ääntä.
- Toisia voi olla vaikea ohjata.
- Koska seisonta-alueella liikkuvat ajoneuvot eivät useinkaan noudata tieliikennesääntöjä, ne voivat olla erityisen vaarallisia.
- Saatat joutua suorittamaan lisäkoulutuksen ja erityisen ajokokeen ennen kuin saat kuljettaa virka-ajoneuvoa tietyillä lentokenttäalueilla.
| Liikkuvat ajoneuvot:- Liikkuvan ajoneuvon alle jäämisen voi parhaiten välttää pysymällä valppaana, kuuntelemalla ja katselemalla ympärilleen, erityisesti silloin, kun tulet ulos rakennuksesta tai hallista seisonta-alueelle.
- Näkyvä varoitusvaatetus on tavallisesti pakollinen kaikilla lentoasemien ulkoalueilla.
- Käytä aina turvallisia alueita ja kävelyteitä, kun ne on merkitty.
- Muista, että ilma-alukset tai niiden ympärillä rajoitetussa tilassa kulkevat ajoneuvot eivät ehkä aina pysty välttämään näiden merkintöjen ylittämistä, joten pysy valppaana.
|
Ilma-aluksen moottorit ja potkurit:- Ilma-aluksen moottorit ovat hyvin vaarallisia. Pysy kaukana niistä, varsinkin jos ne ovat käynnissä tai ne todennäköisesti käynnistetään.
- Kaikki ilma-aluksen moottorit luovat imua, joka voi vetäistä henkilön sisäänsä. Tämä vaara on olemassa sekä moottorin edessä että sen sivulla. Tämä alue on imualue, joka voi olla tappava.
- Moottorit synnyttävät myös potkuri- tai suihkuvirtausta (suihkumoottorit). Se voi olla erittäin kuumaa ja voimakasta pitkälläkin etäisyydellä. Voiman tiedetään siirtäneen muita laitteistoja tai puhaltaneen irti ajoneuvojen ikkunoita.
- Pyörivät potkurit saattavat olla täysin näkymättömissä.
| Ilma-aluksen moottorit ja potkurit:- Pysy kaukana ilma-aluksen moottoreista. Jos niiden lähelle on pakko mennä, se olisi tehtävä silloin, kun moottorit eivät ole käynnissä, ilma-aluksen sivulta käsin mutta kaukana moottoreista – ei niiden edestä tai takaa.
- Odota aina, kunnes pyörät on kiilattu paikalleen.
- Jos sinun on mentävä ilma-aluksen toiselle puolelle, kävele sen ympäri,
- potkurikäyttöisen ilma-aluksen takapuolelta (varo mahdollisia takana olevia potkureita) tai
- suihkuilma-aluksen etupuolelta siltä varalta, että moottorit käynnistyvät odottamatta.
Muista: ÄLÄ KOSKAAN kävele ilma-aluksen lähellä, kun sen moottorit ovat käynnissä. |
Helikopterin roottorit:- Roottorin siivet riippuvat pyöriessään alaspäin – myös suurehkoilla nopeuksilla. Lisäksi ne voivat aiheuttaa vaarallisia alas taittuneita ilmavirtoja, jotka voivat viedä jalat alta tai liikutella ympärillä olevia esineitä.
- Tämä on vaarallista sekä silloin, kun ilma-aluksen on paikoillaan, että silloin, kun se liikkuu.
- Myös moottorin pakolämpö ja -kaasut voivat aiheuttaa vammautumisriskin.
- Takaroottorit liikkuvat äärimmäisen nopeasti, ja niitä voi olla lähes mahdotonta nähdä. Tämän takia ne aiheuttavat vammoja paljon yleisemmin kuin pääroottorit.
- Niistä tuleva ilmavirta voi imaista pölyä ja jopa suurehkoja esineitä ilmaan ja puhaltaa niitä ympäriinsä huomattavalla voimalla.
|
Helikopterin roottorit:- Älä lähesty helikopteria, ennen kuin miehistö on antanut merkin, että se on turvallista.
- Lähesty aina turvavyöhykkeeltä, sillä ohjaaja voi nähdä sinut siellä.
- Pysyttele koko ajan matalana, ja muista ottaa pois kaikki muut paitsi suojapäähineet ja kiinnittää kaikki irralliset esineet.
 Turvallinen Hyväksyttävä Vaarallinen |
Ilma-aluksen melu:- Pitkittynyt altistuminen ilma-alusten melulle voi vakavasti vahingoittaa kuuloa.
- Suihkumoottorit voivat tuottaa jopa 120 desibelin suurtaajuisen melun, mikä riittää aiheuttamaan pysyvää vahinkoa, jos olet erityisen lähellä äänilähdettä tai altistut melulle pitkiä aikoja.
- Muista: ilma-alusten melu voi peittää muista lähestyvistä ilma-aluksista tai ajoneuvoista tulevan äänen.
| Ilma-aluksen melu:- Kuulonsuojaimia, mieluiten kupusuojaimia, olisi aina käytettävä seisonta-alueella työskentelyn aikana.
- Kupusuojainten käyttö on määrätty pakolliseksi joillakin alueilla, jotka on selvästi merkitty.
- Rajoita meluisessa ympäristössä oleskelun kestoa – kuulonsuojaimista huolimatta.
- Pitkittynyt altistuminen matalahkoille melutasoille voi olla ärsyttävää, ja kupusuojaimia on ehkä epämiellyttävää käyttää pitkiä aikoja.
- Muista: kun käytät kuulonsuojaimia, et ehkä kuule lähestyvää vaaraa – ole siis koko ajan tarkkana!
|
Yleisiä vaaroja:
- Liukastuminen ja putoaminen – Seisonta-alue on tavallisesti sileä, joten märkänä tai jäisenä se voi olla liukas. Öljy tai pienet polttoainevuodot voivat myös tehdä siitä yhtä liukkaan, vaikka sääolot olisivat hyvät.
- Valaistus – Jotkin lentokentän alueet saattavat olla huonosti valaistuja, jotta valot eivät häiritsisi lähestyviä ilma-aluksia. Tämä voi lisätä mainittuja riskejä entisestään. Ole erityisen varovainen ilma-aluksen lähellä, koska siipien kärkiä ja reunoja voi olla vaikea nähdä.
| Yleisiä vaaroja:
- Liukastuminen ja putoaminen – Käytä aina hyväksyttyjä jalkineita. Ole varovainen, kun on märkää tai kylmää, ja varo läikkynyttä nestettä.
- Valaistus – Etene varovasti ja pidä aina ilma-alukseen pitkä välimatka etenkin ajoneuvoa kuljetettaessa.
|
3. Työskentely ilma-aluksessa
Tavallisesti tehtäviisi ei kuulu lastin tarkastaminen eikä näytteenotto ilma-aluksessa, mutta jos niin tehdään, varmista aina, että lentäjä, maahenkilöstö ja muut lähistöllä olevat toimijat tietävät, mitä aiot tehdä.
3.1 Koneeseen pääsy
Pääsy ilma-aluksen sisälle- Käytä matkustajille tai lentomiehistölle varattuja portaita tai siltaa, jos olet varma, että ne ovat turvallisia.
- Ole varovainen, sillä ne voivat olla liukkaita tai märkiä.
- Pienehköihin ilma-aluksiin voi olla mahdollista kiivetä suoraan, mutta merkittyä reittiä olisi aina noudatettava, jos esimerkiksi käynti on siiven poikki.
- Siirrettäviä tikkaita ei pitäisi käyttää.
Pääsy ilma-aluksen rahtitilaan- Noudata matkatavaroiden ja rahdin käsittelijöille vahvistettuja menettelyjä.
- Tämä saattaa tarkoittaa liikkumista ajoneuvolla, jossa on tavaranostin tai kuljetin.
- Noudata lastinkäsittelijöille annettuja ohjeita ja turvallisia työskentelykäytäntöjä.
- Ole erityisen huolellinen, jos käytössä olevat laitteet tai menettelyt eivät ole tuttuja.
- Jos työskentelet ilma-aluksessa tai sen läheisyydessä matkatavaroiden tai tavaroiden purkamisen yhteydessä, noudata erityistä varovaisuutta, koska tavarat ovat saattaneet liikkua lennon aikana ja ne voivat pudota yllättäen.
- Pussit tai pakkaukset voivat myös pudota kuljettimista tai käsittelylaitteista.
3.2 Työskentely ilma-aluksessa
Useat vaarat ovat yhteisiä kaikille ilma-aluksen tiloille.
- Hyönteiset ovat hyvin sitkeitä, ja niitä on lähes kaikkialla.
- Ruumatiloista on löydetty rottia.
- Ihmisten pudottamia likaantuneita käsipyyhkeitä tai muita esineitä ei tulisi koskettaa ilman käsineitä.
Ilma-aluksen laitteistot:- Älä koskaan yritä tutkia mitään ilma-aluksen laitetta, ennen kuin olet pyytänyt neuvoja lentoyhtiön vastuulliselta virkailijalta.
- Turvavarusteiden, navigointilaitteiden tai sähköjärjestelmien taitamaton käsittely saattaa vaikuttaa ilma-aluksen lentokelpoisuuteen ja vaarantaa matkustajien ja miehistön turvallisuuden.
- Tällainen toiminta on rikos.
Matkustamo:- Varo istuintiloja tutkiessasi teräviä esineitä, joita on saatettu kätkeä pehmusteisiin.
- Jos otat jotakin istuimen alta, esim. pelastusliivin, pane se takaisin asianmukaisella tavalla, jotta sitä voidaan käyttää hätätilanteessa. Jos et ole asiasta varma, ilmoita miehistölle siirtäneesi esinettä.
- Älä seisoi istuimen käsinojilla tutkiessasi muita tiloja.
Käsimatkatavarahyllyt:- Varo putoavia esineitä.
- Joissakin hyllyissä suojalippaa voidaan käyttää esineiden piilottamiseen. Tarkasta ensin.
Wc:t:- Wc-tiloissa voi olla poisheitettyjen injektioneulojen lisäksi muitakin terveysvaaroja, kuten syövyttäviä puhdistuskemikaaleja ja desinfiointiaineita.
- Jos wc-tiloissa on tehtävä etsintä, käytä asianmukaista suojavaatetusta ja turvavarusteita, erityisesti käsineitä, ja pese kädet heti etsinnän jälkeen.
Tarjoomot:- Sähköiset keittimet voivat toimia suurjännitteellä ja voivat olla hyvin kuumia.
- Roskapusseissa ja -koreissa on varottava lasinsirpaleita ynnä muuta sellaista.
- Tarjoiluhissit (jos niitä on asennettu) ovat erityisen vaarallisia, eikä niitä saa käyttää sisäänpääsyyn.
Lastitilat:- Lastitilan lattia voi olla ohut. Katso mihin astut.
- Varo monia kompastumisvaaroja (vetopyöriä, rullaratoja jne.).
Käytä suojakypärää, erityisesti jos tilaa on rajoitetusti.
Muista: tutustu kyseisessä vaarallisessa ympäristössä työskentelyä koskevaan kansalliseen lainsäädäntöön ja ohjeistoon.
Lisätietoja saa tutustumalla lainsäädäntöön ja kansallisen hallintosi antamiin ohjeisiin. |