1. Mihin sitä tarvitaan?

Pelastusliivit pitävät henkilön pinnalla vedessä. Ne kääntävät henkilön automaattisesti kasvot ylöspäin, jotta suu ja sieraimet pysyvät poissa vedestä hukkumisriskin estämiseksi. Tämä on erityisen tärkeää, jos henkilö on jostain syystä tajuton joutuessaan veteen.

Muista: Pelastusliivejä ei ole suunniteltu pitämään yllä ruumiinlämpöä. Käytä asianmukaista lämmintä suojavaatetusta, jos on riski pudota kylmään veteen.



2. Mitä tyyppejä on saatavana?

Pelastusliivejä on monta eri tyyppiä, joista kukin soveltuu tiettyyn tilanteeseen. Tyypistä riippumatta liivin on oltava kansallisen tai eurooppalaisen standardin mukainen.

Kaksi esimerkkiä:

Yksikammioinen pelastusliivi
Polyuretaanilla pinnoitettu nailonliivi, joka täyttyy automaattisesti neljän sekunnin kuluttua veteen uppoamisesta. Se voidaan täyttää myös käsin vetämällä siihen kiinnitetystä narusta. Siihen kuuluu suukappale, jotta liiviä voi täyttää puhaltamalla, pilli ja nostolenkki. Siihen on kiinnitetty nailonnauhat ja solki liivin kiinnittämiseksi käyttäjään.

Haluttaessa liiviin voi kiinnittää turvavalon (katso jäljempänä). Siinä on kansi, joka on pysyvästi kiinnitetty liiviin niskaan. Lamppuyksikkö syttyy automaattisesti, kun paristoyksikkö uppoaa suolaveteen (se toimii myös makeassa vedessä, mutta ei yhtä tehokkaasti). Valo näkyy jopa 1,2 kilometrin päähän (tai yli kolmen kilometrin päähän, jos siihen on asennettu suuritehoinen ledilamppu), ja se toimii vähintään kahdeksan tunnin ajan. Toiminta-aika riippuu asennetun polttimon ja pariston tyypistä.

Kaksikammioinen pelastusliivi
Polyuretaanilla pinnoitettu nailonliivi, jossa on kaksi ylipaineventtiiliä. Ne aktivoituvat automaattisesti vedessä ja täyttävät liivin neljässä sekunnissa. Liiviin kuuluvat suukappaleet, pilli ja nostolenkki sekä vedessä aktivoituva turvavalo.



3. Miten käytän sitä?

Pelastusliivi: Kaikki pelastusliivit on suunniteltu toimimaan automaattisesti, kun henkilö putoaa veteen. Yksikammioiset liivit voi täyttää myös manuaalisesti vetämällä liiviin kiinnitetystä narusta. Molemmat liivityypit on varustettu suukappaleella, jonka avulla liiviä voi täyttää puhaltamalla.

Pelastusliivin turvavalo: Turvavalo on tiivis vedessä aktivoituva paristoyksikkö. Valo syttyy, kun tiivisteet poistetaan vetonarusta vetämällä ja toimintayksikkö täyttyy vedellä.



4. Missä pelastusliiviä on käytettävä?

Jokaisen, joka työskentelee veden läheisyydessä, olisi käytettävä pelastusliiviä – työpaikan työterveys- ja työturvallisuusriskien arvioinnissa määritetään, milloin tämä on tarpeen.

On suositeltavaa, että pienveneissä ja muilla aluksilla työskentelevät käyttävät aina kaksikammioista pelastusliiviä. Samoin on tehtävä jokaisen, jonka on matkustettava minkä tyyppisellä aluksella tahansa, esimerkiksi matkustajana luotsialuksella, jotta voisi nousta ankkurissa olevaan laivaan. Käytä pelastusliivin kanssa turvavaloa aina, kun näkyvyys on heikko.



5. Mitä tehdä käytön jälkeen?

Pelastusliivi: Tyhjennä liivi mahdollisimman pian käytön jälkeen, ja valmistele se seuraavaa käyttäjää varten. Noudata valmistajan ohjeita, jotta toimit varmasti oikein.

Pelastusliivin turvavalo: Vaihda turvavalon paristoyksiköt sen jälkeen, kun veteen uppoaminen on aktivoinut ne tai kun tiivisteet ovat muusta syystä rikkoutuneet.



6. Varusteista huolehtiminen

Pelastusliivit säilytetään kuivassa paikassa silloin, kun ne eivät ole käytössä. Jos ulkopuoli kastuu, noudata valmistajan ohjeita, poista (tarvittaessa) laukaisin ja ripusta liivi kuivumaan.

Kaikki pelastusliivit on tarkastettava ja niitä on huollettava valmistajan ohjeiden mukaan. Yleisohje:
Kaikki tarkastukset on merkittävä muistiin.
Pelastusliivin turvavalot eivät tarvitse mitään huoltoa, jos niitä ei ole käytetty. Niiden säilytysaika on rajaton.



Tässä luvussa annetut ohjeet on tarkoitettu yleisesti muistuttamaan vaaroista, joita näytteenotto- ja tutkimusmenettelyyn saattaa liittyä, sekä turvavarusteista ja varotoimista, joita tulee käyttää.
Lisätietoja saa tutustumalla lainsäädäntöön ja kansallisen hallinnon antamiin ohjeisiin.


Tarkistukset
Versio Päiväys Muutokset
1.0 12.10.2012 Ensimmäinen versio