1. Mihin sitä tarvitaan?

Käsiensuojaimet on tarkoitettu suojaamaan monenlaisilta vaaroilta, muun muassa seuraavilta:
Todennäköisten vaarojen mukaan on saatavana erityyppisiä suojaimia. Ilmeisin muoto ovat käsineet, jotka voidaan valmistaa hyvin monenlaisista materiaaleista. Myös suojavoide on erääntyyppinen käsiensuojain, jota voidaan käyttää ihohygienian apuna.

Muista: Kosketus öljyihin ja muihin kemikaaleihin voi aiheuttaa ihoärsytystä ja dermatiittia. Suojavoiteet eivät tarjoa hyvää suojaa niitä vastaan. Suojavoidetta ei saa käyttää käsineiden sijasta vaan niiden täydennyksenä. Jotta suojavoide olisi tehokasta, sitä pitää laittaa puhtaisiin käsiin, myös ranteeseen ja käsivarren alaosaan, ennen kuin käsineet pannaan käteen.



2. Mitä tyyppejä on saatavana?

KäsinetyyppiKäyttö
Kertakäyttöiset lateksikäsineetPerustutkimuskäsineet
Kertakäyttöiset muut kuin lateksikäsineet (terveydenhoitohenkilöstön käyttämät), esim. nitriilikäsineetTuntemattomien kemikaalien ja huumausaineiden tutkiminen, ihon tahraantuminen, tarttuvat taudit (kuten hepatiitti)
PVC-käsineetDieselpolttoaineen ja muiden polttoaineiden sekä eräiden yleisten kemikaalien käsittely
Muotopuristetut pitkävartiset kumikäsineet / työkäsineet (sopivat lentokoneiden wc-tilojen, konehuoneiden jne. tarkkaan etsintään)Suoja ulosteilta, desinfiointiaineilta ja kotitalouskemikaaleilta, dieseliltä ja muilta polttoaineilta
Puuvillakäsineet, joissa on nahkainen kämmenpuoli (sopiva lastin tutkimiseen ja tarkkaan etsintään)Suoja tikuilta, hankaumilta ja pieniltä viilloilta (esim. karkeista tai terävistä reunoista)
Raskaaseen käyttöön tarkoitetut nahka- ja aramidikäsineetSuoja viilloilta ja hankaumilta (terävät esineet)
Nailonkäsineet (alukselle nousuun jne.)Liukumattomat kämmenpuolet antavat hyvän pidon. Käsineet antavat rajoitetun suojan.


Varoitus: Käsineet on säilytettävä asianmukaisesti ja ne on vaihdettava säännöllisesti. Sekä luonnonkumi että synteettinen kumi haurastuvat ajan mittaan, eivätkä ne sen vuoksi välttämättä anna riittävää suojaa.

Näytteitä otettaessa altistumisen kemikaaleille tulisi olla lyhytaikaista. On kuitenkin tärkeää ymmärtää käsineisiin liittyvät vaarat ja ominaisuudet. Seuraavat ilmaisut ovat yleisessä käytössä:
Käsineitä riisuttaessa on tärkeää välttää tahatonta altistumista kemikaalille.

Käsineiden, jotka on suunniteltu suojaamaan kemikaaleilta, on oltava standardin EN374 mukaisia. Kyseisessä standardissa vahvistetaan seuraavat suojan tasot:


Perussuoja: Vesitiivis ja suojaus biologista saastumista vastaan Tyyppi A: Suojakäsine, jonka läpäisyvastus on vähintään 30 minuuttia kunkin vähintään kuuden testatun kemikaalin osalta Tyyppi B: Suojakäsine, jonka läpäisyvastus on vähintään 30 minuuttia kunkin vähintään kolmen testatun kemikaalin osalta Tyyppi C: Suojakäsine, jonka läpäisyvastus on vähintään 10 minuuttia vähintään yhden testatun kemikaalin osalta


Olisi tarkastettava, antaako käsine asianmukaisen suojan asianomaista kemikaalia vastaan ja antaako se riittävästi aikaa saattaa näytteenotto päätökseen.

Myös seuraavissa standardeissa määritetään suojalle eri merkinnät:

EN 388 Mekaaninen suojaus naarmuilta ja viilloilta EN 407 Suojaus tulelta/kuumuudelta EN 511 Suojaus kylmältä/pakkaselta EN 16350 Sähköstaattinen suojaus
(Ei erityisiä merkintöjä)



3. Missä käsiensuojaimia on käytettävä?

Käsiensuojaimia on käytettävä aina, kun työhön liittyy jonkinlainen vamman tai sairauden riski.

Aina kun elinkeinonharjoittajan tiloissa on pakollista käyttää käsiensuojaimia, siitä ilmoitetaan yleensä tämänkaltaisella merkillä. Useimmissa tapauksissa tarkoitetaan käsineitä, paitsi jos on vaara jäädä kiinni koneeseen tai jos on välttämätöntä säilyttää joustava liikkuvuus.

Virkailijoiden on käytettävä kertakäyttöisiä käsineitä yhdessä muiden henkilönsuojainten kanssa, jos he käsittelevät vaarallisia aineita, koostumukseltaan tuntemattomia kemikaaleja tai tartunnanaiheuttajia, verta ja kehon nesteitä.

Useampi kerros käsineitä voi olla tarpeen, jotta saavutetaan tehokkaampi suoja tai suoja samanaikaisilta kemiallisilta/biologisilta ja fyysisilta vaaroilta.



4. Suojaimen rajoitukset

PVC-käsineitä ei pidä käyttää erittäin alhaisissa lämpötiloissa, koska ne voivat jäykistyä.

Paksut nahka- tai puuvillakäsineet voivat olla pitkään käytettyinä epämukavia erityisesti lämpimässä ympäristössä.

Käsineet eivät suojaa ranteita eikä käsivarsia. Jos nämä osat uhkaavat vahingoittua, käytetään pitkävartisia käsineitä, jotka työnnetään muun vaatetuksen hihoihin. Tämä vähentää läikkymisriskiä käsivartta pitkin käsineen sisään.

Altistuminen on pidettävä mahdollisimman vähäisenä kemikaaleja käsiteltäessä. Vaikka käyttöturvallisuustiedotteessa suositettaisiinkin käsineiden käyttöä, ne saattavat antaa suojan vain rajalliseksi ajaksi. Kemikaali voi vioittaa käsinettä tai läpäistä sen nopeastikin. Kysy epävarmoissa tapauksissa neuvoa koulutetulta henkilöstöltä tai toimeksisaajalta tai pyydä niitä ottamaan näyte.



5. Varusteista huolehtiminen

Useimmat käsineet pysyvät hyvässä kunnossa, kun ne puhdistetaan ja niitä säilytetään valmistajan ohjeiden mukaan. Seuraavat erityisohjeet pidentävät tiettyjen käsineiden kestoa:
Kertakäyttöisiä käsineitä käytetään yksittäiseen toimeen. Käytön jälkeen ne hävitetään – mutta muista, että niitä on luultavasti käsiteltävä ongelmajätteenä. Käsineitä riisuttaessa on noudatettava erityistä huolellisuutta erityisesti silloin, kun käsitellään vaarallisia aineita, koostumukseltaan tuntemattomia kemikaaleja ja tartunnanaiheuttajia, jotta vältetään sekundaarinen kontaminaatio.

Pane saastuneet käsineet erilliseen, tiukasti suljettuun pussiin, jossa hyväksytty jätehuoltoyhtiö toimittaa ne hävitettäväksi.

Käsineet olisi myös puettava ja riisuttava huolellisesti, jotta vältetään ristisaastuminen.


Lisätietoja saa tutustumalla lainsäädäntöön ja kansallisiin viranomaisohjeisiin.


Tässä kohdassa annetut ohjeet on tarkoitettu yleisesti muistuttamaan vaaroista, joita näytteenotto- ja tutkimusmenettelyn aikana saattaa joskus esiintyä, sekä käytettävistä turvavarusteista ja toteutettavista varotoimista.


Tarkistukset
10.02.2021