Representation i Sverige

Varför bryr sig EU om korv och ost?

/sweden/file/niklasemmoth-canvapng_svniklasemmoth-canva.png

Falukorv med stuvade makaroner och ketchup
Niklas Emmoth/Canva

Under veckan som gått har många undrat varför EU bryr sig om falukorv och hushållsost. Det hänger ihop med EU:s system för livsmedelsbeteckningar, som ska skydda värdefulla namn på livsmedel från kopiering och bedrägerier.

16/11/2020

Geografiska beteckningar används för att skydda lokala och regionala specialiteter som exempelvis parmaskinka, champagne eller Kalix löjrom. En annan beteckning, Garanterad traditionell specialitet, ställer krav på innehåll och produktionsmetoder för traditionella matvaror som falukorv, hushållsost och ett 60-tal andra produkter. Läs mer om beteckningarna här: https://europa.eu/!Qr47GY

Nu pågår ett arbete med att förbättra livsmedelsbeteckningarna. Hur ska konsumenten veta att produkterna tillverkats enligt höga standarder i ett visst land eller en viss region? Vad tänker du som konsument eller matproducent om detta? EU-kommissionen tar hänsyn till dina tankar under det vidare arbetet med initiativet. Lämna dina synpunkter på färdplanen fram till den 25 november 2020: https://europa.eu/!vf37HF.