Representation i Sverige

Katarinas krönika 15 juni 2020

/sweden/file/katarina2webjpg_svkatarina_2_web.jpg

Katarina Areskoug Mascarenhas

Kära EU-vänner!

Efter en makalöst vacker och solig helg i stora delar av landet går vi nu in i midsommarveckan som (som vanligt) väntas bjuda på instabilare väder. Detta inbjuder mig till att genast kasta mig över en oemotståndlig vädermetafor – vi går nämligen även i EU-samarbetet in i en vecka som kommer att bjuda på växlande temperaturer.
 

15/06/2020

Vi börjar med dagens Brexit-toppmöte mellan Boris Johnson, Ursula von der Leyen, Charles Michel och David Sassoli, som kanske inte blir helt okomplicerat. Det råder för närvarande stiltje i förhandlingarna, men man ska inte utesluta att detta avbyts av oväntade kastbyar från olika håll. Brexit-förhandlare Michel Barnier sade nämligen efter senaste förhandlingsrundan den 5 juni att ”i substans har inga framsteg gjorts sedan förhandlingarna inleddes”. Det är allvarligt. Nuvarande övergångsperiod sträcker sig som bekant bara till den 31 december, vilket innebär att Storbritannien under denna tid har samma rättigheter och skyldigheter som under medlemskapstiden, men utan att delta i EU:s institutioner eller möten. Men den 1 januari är denna period över och man behöver ett nytt avtal. I praktiken behöver man vara färdigförhandlad den 31 oktober för att hinna med ratificering i tid. Det ser inte så ljust ut just nu – särskilt som Storbritannien sagt att en förlängning av övergångsperioden är utesluten. Toppmötet idag blir viktigt för att diskutera vilka åtgärder som måste vidtas för att tidsplanen ska kunna hållas och för att undvika att det blåser upp till storm i höst.

Sedan har vi ett annat toppmöte på självaste midsommarafton – det sedvanliga EU-27-toppmötet som ska handla om den återhämtningsplan som EU-kommissionen lagt fram för att Europa snabbt ska kunna hämta sig från den ekonomiska kris som coronapandemin medfört. Det handlar dels om en reviderad EU-budget, dels om en särskild återhämtningsfond som tillsammans uppgår till 1850 miljarder euro. Det är väldigt mycket pengar, men tanken är att medlemskapsbidragen inte ska höjas utan att pengarna till återhämtningsfonden ska lånas upp på marknaden och återbetalas med avgifter på bl.a. växthusgaser och digitala skatter. Här finns som sagt väldigt olika åsikter med de ”frugala” fyra (Nederländerna, Österrike, Danmark och Sverige) i en ytterkantsposition, mycket kritiska till förslaget, de sydliga länderna självklart mycket angelägna om att förslaget går igenom samt med starkt stöd av Tyskland och Frankrike. När kalluften från norr möter den hetare luften från söder finns, som vi alla vet, risk för mullrande åskväder. Vill ni veta mer om vårt förslag så kika på min krönika från den 1 juni [https://ec.europa.eu/sweden/news/20200601-kam_sv], vårt seminarium med Carl Bildt och John Hassel [https://www.facebook.com/watch/live/?v=259165948485062] eller lyssna på EU-kommissionär Ylva Johanssons lördagsintervju den 13 juni [https://sverigesradio.se/avsnitt/1511816]. Vi diskuterade också förslaget idag kl. 12.00 med Robert Bergkvist, SEB, och Karolina Ekholm, Stockholms universitet, som ett av våra ”EUiAlmedalen goes digital”-webinarier på [https://www.facebook.com/EUkommissionen/videos/713866039429310].

Men det händer mer spännande i veckan. På onsdag lägger vi fram en EU-strategi för Covid-19 vaccin och ett vitpapper om en rättvis spelplan vad gäller utländska statsstöd. Och missade ni våra ”EUiAlmedalen goes digital”-webinarier i dag går det bra att titta på dem i efterhand. Se hela programmet längre ned i detta nyhetsbrev. 

Slutligen så har EU-kommissionen idag lanserat en ny webbplattform, ”Re-open EU”, som ger uppdaterad information om gränser, reserestriktioner, kollektivtrafik, hälsoregler (t.ex. om krav på ansiktsmask) och begränsningar av offentliga samlingar i de olika medlemsländer. Ett mycket bra hjälpmedel för de som tänker sig ut i Europa i sommar. https://reopen.europa.eu/  

Trevlig EU-vecka och midsommar! Glöm inte paraplyet!
Katarina Areskoug Mascarenhas,
Chef för EU-kommissionen i Sverige