Representation i Sverige

Nyheter

Pages

/sweden/file/aeuropedirect-fondbleujpg_sva.europedirect-fondbleu.jpg

ED

EU-kommissionen inleder via sin representation i Sverige en förslagsinfordran för att välja parter som kan fungera som EUROPA DIREKT-kontor under åren 2021-2025.

Läs mer:

/sweden/file/katarina2webjpg_svkatarina_2_web.jpg

Katarina Areskoug Mascarenhas

Kära EU-intresserade!

Ungefär samtidigt som midsommarstängerna restes runt om i Sverige kopplade stats- och regeringscheferna i EU-27 in sina headset och riktade in webbkamerorna (mycket precist så att horderna av medhjälpare som vanligen inte får vara med i alla fall inte syntes i bild) för ett säsongsenligt toppmöte. Covid-19 omöjliggjorde ett fysiskt möte denna gång, men till mitten av juli – om inget oförutsett händer – kommer man att mötas IRL. Det är nog bra. Det är mycket lättare att säga nej till en skärm än till en verklig människa och med otaliga medarbetare i rummet som hittar invändningar mot en överenskommelse. 

/sweden/file/ftftwitterrectangle1jpg_svftf_twitter_rectangle_1.jpg

Vaccinstrategi
copyright

I dag föreslår EU-kommissionen en vaccinstrategi för EU.

Ett samarbete på EU-nivå ökar möjligheterna att hitta effektiva vaccin och att producera tillräckligt mycket för att alla ska få tillgång till vaccin till rimligt pris.

Våra liv kan inte återgå till det normala förrän vi får tillgång till ett effektivt och säkert vaccin mot coronaviruset.

Område: Miljö, konsumentfrågor och folkhälsa

/sweden/file/edljpg_svedl.jpg

Språkdagen

Europeiska språkdagen, som firades för första gången i samband med Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk.

Nätverket Språkdagen består av ett antal språkinstitut och organisationer och tillsammans ordnar vi ett språkcafé i Stockholm samt en språktävling för hela landet.

/sweden/file/katarina2webjpg_svkatarina_2_web.jpg

Katarina Areskoug Mascarenhas

Kära EU-vänner!

Efter en makalöst vacker och solig helg i stora delar av landet går vi nu in i midsommarveckan som (som vanligt) väntas bjuda på instabilare väder. Detta inbjuder mig till att genast kasta mig över en oemotståndlig vädermetafor – vi går nämligen även i EU-samarbetet in i en vecka som kommer att bjuda på växlande temperaturer.
 

/sweden/file/katarina2webjpg_svkatarina_2_web.jpg

Katarina Areskoug Mascarenhas

Kära EU-intresserade!

Så här dags varje år brukar vårt kontor surra av otåliga Almedalen-förberedelser. Det är ungefär precis nu som vi håller på att bryta samman för att de talare vi så gärna velat ska komma till vår EU-paviljong (läs – tält) i Visby hamn fått förhinder. Ibland uppstår t.o.m. den pinsamma  insikten att vi inte hör av dem för vi glömt fråga dem … Det brukar nämligen vara en hel del jonglerande eftersom vi tillsammans med Europaparlamentets kontor de senaste åren arrangerat runt 40 seminarier. Men som genom ett magiskt kast av något EU-vänligt sinnat trollspö så löser det sig alltid och de senaste åren har vi dragit fulla hus (tält :-) ) vid våra seminarier. Så det var inte utan att en liten lättnadens suck lät undslippa sig när Almedalen ställdes in. För att kort därefter ersättas av en obehaglig tomhet och oro för utebliven samhällsdiskussion. Försommaren skulle helt enkelt inte bli sig lik utan jakten på obefintliga flyg- eller båtbiljetter till den gröna ön, inkvartering hos en saffranspannkakebakande gotlänning eller febrilt och hårförtunnande manusarbetande. Sagt och gjort – vi bestämde oss helt enkelt för att vi skulle skapa vårt eget ”Almedalen” – ett antal webinarier med EU-vinkel för omedelbar avnjutning eller uppskjuten förlustelse en regnig sommardag. 
 

/sweden/file/vattenbmbarejpg_svvattenbmbare.jpg

Sveriges beredskap för att bekämpa skogsbränder förstärks med två nya brandflyg som ingår i EU:s civilskyddsmekanism.

Nu står två brandbekämpningsplan stationerade på Skavsta flygplats redo att rycka ut och släcka bränder i Sverige och andra EU-medlemsländer, som ingår i den norra EU-regionen. Planen är en del av EU:s gemensamma civilskyddsmekanism rescEU och finansieras till 90 procent av EU-medel.

/sweden/file/katarina2webjpg_svkatarina_2_web.jpg

Katarina Areskoug Mascarenhas

Kära EU-intresserade!

Så lade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i onsdags äntligen fram sitt omfattande förslag till återhämtningsplan för Europa – för att klara sig ur den ekonomiska och sociala kris som Covid-19 orsakat. Förslaget utgår från en ekonomisk analys att EU:s BNP kommer att falla med 15 % under andra kvartalet i år, vilket skulle betyda runt 7 % för helåret 2020. De värst drabbade länderna beräknas få se sin BNP falla med hela 10% i år. Alla beräkningar är förstås högst osäkra. Blir det en andra smittovåg i höst blir det rejäla ytterligare BNP-fall, på kanske det dubbla. 
 

/sweden/file/twitterpostrectangular-editable-ampng_svtwitter_post_rectangular_-_editable_-_am.png

Återhämtning

Coronapandemin har kastat Europa in i den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. För att bidra till att ekonomin tar fart igen föreslår EU-kommissionen idag ett omfattande återhämtningspaket för att stärka grön omställning, digitalisering och skapandet av ett mer motståndskraftigt samhälle. Ett nytt återhämtningsinstrument ”Next Generation EU” på 750 miljarder euro föreslås, som tillsammans med en reviderad EU-budget på 1100 miljarder euro ger EU ett samlat finansiellt stödpaket på 1 850 miljarder euro.

/sweden/file/katarina2webjpg_svkatarina_2_web.jpg

Katarina Areskoug Mascarenhas

Kära EU-intresserade!
Innevarande vecka är kanske den viktigaste hittills för EU-samarbetet under Corona-pandemin. På onsdag 13.30 presenterar nämligen EU-kommissionens ordförande ett återhämtningspaket, reviderad EU-budget och nytt arbetsprogram inför Europaparlamentet. Detta blir EU:s sätt att bidra till den återhämtning som Europa så väl behöver efter virusets framfart. Vi har redan sett ett antal initiativ läggas fram för att påverka inriktningen på von der Leyens förslag. För en vecka sedan lade Merkel/Macron fram sin återhämtningsfond på 500 miljarder euro finansierad genom att EU-kommissionen lånar upp medel på kapitalmarknaderna som sedan kanaliseras till medlemsländerna via bidrag inom ramen för en förstärkt EU-budget. De fyra sparsamma medlemsländerna, Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna, svarade på det tysk-franska förslaget under helgen med ett motförslag som istället lanserade en ”Emergency Recovery Fund” uteslutande baserad på lån till medlemsländerna.
 

Pages