Representation i Sverige

Möt oss under Järvaveckan

/sweden/file/ap102316535croppedjpg_svap102316535_cropped.jpg

Upptäck möjligheternas Europa!
.

Besök EU-kommissionen, LSU, UHR och MUCF under Järvaveckan!

Från 9 juni till 13 juni har vi ett gemensamt tält med aktiviteter, tävlingar och flera spännande gäster varje dag. Vi välkomnar Järva-besökarna att komma förbi oss för att diskutera, lära sig mer om EU och inte minst inspireras att upptäcka möjligheterna i Europa!

#UngiEU #EUandMe

Datum: 
09/06/2018 - 13/06/2018

För första gången deltar EU-kommissionen, Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU), Universitets- och högskolerådet (UHR) och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) på Järvaveckan – mötesplatsen som för människor och folkvalda närmare varandra genom samtal och diskussioner.

Vi vill inspirera människor att ta del av de friheter som EU erbjuder – oavsett det gäller resor, studier, praktik eller att vara volontär eller arbeta. I vårt tält presenteras bland annat några av EU:s mest populära satsningar för unga: Erasmus+, Eures, Europeiska Solidaritetskåren, Europa för Medborgarna och Europaåret för kulturarv.

  • Erasmus+ är EU:s populära program för utbildning, ungdom och idrott. Många tusental svenskar; studenter, elever, lärare och ungdomar deltar varje år i utbyten i Europa, samarbeten och ungdomsprojekt – kanske vill du vara en av dem i framtiden?
  • Eures är en gemensam jobbportal för samtliga EU-länder, genom samarbete och ett nätverk mellan EU-ländernas arbetsförmedlingar, som dessutom erbjuder rådgivning – praktiskt för dig som lockas av att arbeta i ett annat EU-land.
  • Den Europeiska Solidaritetskåren är ett nytt EU-initiativ för volontärarbete i Europa. Solidaritetskåren är öppen för alla mellan 17 och 30 som vill arbeta med projekt som på olika sätt gynnar det europeiska samhället.
  • Europa för Medborgarna är EU-programmet som för Europa närmare oss medborgare. Civilsamhälle och kommuner får möjlighet att skapa gemensamma projekt för en bättre dialog och för att dra lärdomar från historien.
  • Ungas aktiva deltagande i Europa – det blir samtal mellan LSU, Europeiska Ungdomsparlamentet och flera Europaparlamentariker.
  • Europaåret för kulturarv, som i Sverige samordnas av Riksantikvarieämbetet, finnas på plats för att berätta mer om året.


Våra gäster är en blandning av unga EU-medborgare som gärna berättar om sina erfarenheter av att studera och arbeta eller vara volontär i Europa, samt svenska EU-parlamentariker och representanter för EU-kommissionen.

 

PROGRAM

9 Juni
15:30 – 15:55                      Kom och träffa Bodil Valero, Europaparlamentariker (Miljöpartiet)! Hon intervjuas av Hannes Ahlvin från europeiska ungdomsparlamentet.

16:00 – 16:30                      Kom och träffa Jasenko Selimovic, Europaparlamentariker (Liberalerna)! Han intervjuas av Hannes Ahlvin från europeiska ungdomsparlamentet.

16:30 – 17:30                      Vill du studera utomlands? Evgenija Kravchenko lär dig mer om Europas möjligheter som är öppna för dig! (Erasmus+)

17:30 – 18:30                      Vill du praktisera på EU-kommissionen? Kom och prata med Hana Biberovic och Nadra Mabrouk som är vårens praktikanter, för att lära dig hur du ansöker! (Praktik)

10 juni

15:30 – 16:30                      Vad gör EU i Sverige? Det vet Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU kommissionen representationskontor i Stockholm!

15:30 – 16:30                      Vill du också delta i den politiska debatten och träffa människor från andra länder? Då är Europeiska ungdomsparlamentet vägen framåt! Kom och prata med en av dess representanter, Hannes Ahlvin.

15:30 – 19:30                      Vill du praktisera på EU-kommissionen? Kom och prata med Hana Biberovic och Nadra Mabrouk som är vårens praktikanter, för att lära dig hur du ansöker! (Praktik)

16:30 – 17:30                      Kom och träffa Anna Maria Corazza Bildt, Europaparlamentariker (Moderaterna)! Hon intervjuas av Hannes Ahlvin, från europeiska ungdomsparlamentet.

17:30 – 19:30                      Vill du studera utomlands? Tengbjer Jobarten berättar om möjligheterna som Erasmus+ erbjuder.

18:30 – 19:30                      Är du intresserad av kultur och Europa? Kom och träffa Ann-Louice Dahlgren för att lära dig mer om Europaåret för kulturarv!


11 juni
15:30 – 19:30                      Kultur och Europa? Kom och prata med Iwona Preis och Jasmine Ålander Nygren för att lära dig mer om möjligheterna för ungdomar inom den kulturella sektorn. (Europa Direkt Intercult)

15:30 – 19:30                      Vill du jobba för EU? Kom och träffa greken Nikos Tsiamis som jobbar för EU i Sverige, och lär dig mer om hur du kan få jobb inom EU. (EU Careers)

16:30 – 19:30                      Vill du arbeta som volontär i Europa? Då är Solidaritetskåren något för dig! Träffa Ellen Lundqvist som berättar om sina erfarenheter i Solidaritetskåren.


12 juni
15:30 – 19:30                      Kom och testa dina kunskaper i Europeiska språk med vår språkexpert Lena Olofsson-Piras! (Språk-quiz)

15:30 – 19:30                      Är du intresserad av EU:s historia och framtid? Kom för att lära dig mer om Europa för Medborgarna, program som syftar till att främja demokratisk delaktighet bland EU:s medborgare.

15:30 – 19:30                      Intresserad av att jobba för EU? Kom och träffa greken Nikos Tsiamis som jobbar för EU i Sverige, och lär dig mer om hur du kan bygga en karriär inom EU. (EU Careers)

16:30 – 18:30                      Vill du också studera utomlands? Kom och träffa Eva Darell som jobbar på Stockholms Kulturskola och arbetar med bl.a. internationella utbyten! (Erasmus+ Youth, Volontärskap)

18:30 – 19:30                      Kom och prata med Jakob Amnér och Louise Grabo, som är ungdomsrepresentanter i EU!


13 juni
15:30 – 19:30                      Gillar du främmande språk? Kom och testa dina språkkunskaper med vår språkexpert Lena Olofsson-Piras! (Språk-quiz)

15:30 – 19:30                      Vill du jobba för EU? Kom och träffa greken Nikos Tsiamis som jobbar för EU i Sverige, och lär dig mer om hur du kan få jobb inom EU. (EU Careers)

16:30 – 17:30                      Är du intresserad av studier utomlands? Kom och träffa Fredrik Carlnäs från Rodengymnasiet Norrtälje, för att lära dig mer om vilka möjligheter du har. (Erasmus+)

17:30 – 18:30                      Möjligheterna är oändliga för studier i EU! Kom och prata med Katarina Fjelkner, lärare på Tibble gymnasium, och Susanne Gustafsson från Frans Schartaus Handelsinstitut för att lära dig mer om Erasmus+!

18:30 – 19:30                      Erasmus+? Definitivt! Möt studenten Oona Varinowski som studerar på SU, och lär dig mer om dina möjligheter för studier i Europa!


Varmt välkomna!