Representation i Sverige

Europeiska språkdagen den 26 september

/sweden/file/edljpg_svedl.jpg

Språkdagen

Europeiska språkdagen, som firades för första gången i samband med Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk.

Nätverket Språkdagen består av ett antal språkinstitut och organisationer och tillsammans ordnar vi ett språkcafé i Stockholm samt en språktävling för hela landet.

17/06/2020

 

Online språkcafé tisdagen den 29 september kl 9.30-12

Lyckat första digitalt språkcafé tisdagen den 29 september 2020

I år firade vi Europeiska språkdagen med ett digitalt språkcafé tisdagen den 29 september kl 9.30-12. Vi webbsände ett 2,5 h långt program där knappt tjugo språk presenterade sig, t.ex. genom minispråkkurser i bl.a. spanska, estniska, tjeckiska, franska, tyska och romska. Det går även att se på årets upplaga av språkcaféet i efterhand på följande webbplats: https://webcast.ec.europa.eu/edl-spr-kcaf-2020

Ungdomar som läser

Fira Språkdagen på din skola!

Du kan även fira Språkdagen med olika aktiviteter med eleverna på din skola. Alla språk kan vara med.


•    Arrangera språkcaféer, matlagningskurser, föreläsningar och tävlingar om språk.
•    Visa filmer på främmande språk
•    Informera om studier och arbete utomlands
•    Lär er några ord på de språk som talas av eleverna på skolan.
•    Anordna en utställning om de länder där din skola har samarbetspartners
•    Anordna en utställning med böcker och tidskrifter från andra länder på biblioteket eller i entrén till din arbetsplats
•    Samarbeta med skol- eller personalmatsalen och servera mat från andra länder

 

Språktävling 2020 - tävlingen är avslutad och vinnaren är utsedd. Se nyhetsartikel

Vinn en språkresa: Skapa ett enkelt och roligt grammatik-hack

Tävlingen vänder sig till elever på högstadiet och gymnasiet som deltar individuellt. Första pris är en språkresa! 
Grammatik har ett dåligt rykte. Det anses allt för abstrakt. De som lär sig ett nytt språk klagar ofta på många regler, komplicerade begrepp och långa tabeller att lära sig utantill. Måste det verkligen vara så? Finns det inga roliga sätt att lära sig grammatik på?


Uppgift:

Du spelar in en kort video (ca en minut lång) där du på ett enkelt, roligt och förståeligt sätt förklarar ett valfritt grammatiskt fenomen. Det kan handla om en grammatisk regel eller ett grammatiskt problem i ett främmande språk som inte är självklart för dem som lär sig språket eller någonting som du tycker är viktigt att kunna när man vill lära sig ett visst språk. 
Du känner säkert igen de slags klipp (hacks/tutorials) på internet där privatpersoner i några enkla steg förklarar exempelvis matteuppgifter, hur man installerar programvara eller lagar en cykel.
I videon presenterar du dina tankar och knep med egna ord. Du får spela in videon på svenska eller engelska, men självklart även på det främmande språk som videon ska handla om. Du får gärna använda dig av textrutor, bubblor, tabeller eller andra figurer för att göra din video tydlig. Du kan även spela upp en scen, förtydliga med kroppsspråk eller gester för att demonstrera det grammatiska fenomen som du har valt. 
Det viktiga är inte att använda alla grammatiska termerna på ett korrekt sätt – målet är snarare att på ett fantasifullt, roligt och pedagogiskt sätt hjälpa andra att förstå ett annat språk lite bättre!


Vad är ett grammatiskt fenomen? Vad kan jag använda mig av? Några exempel: 


Ett grammatiskt fenomen kan vara en regel, ett problem eller ett karakteristiskt kännetecken för ett visst språk. Ett grammatiskt fenomen är sådant som du behöver känna till när du lär dig ett nytt språk – eftersom du annars riskerar att göra fel eller att inte bli förstådd. Det är ofta någonting som är annorlunda jämfört med ditt modersmål. 
På franska kan det t.ex. vara knepigt att komma ihåg att objektspronomen (mig, dig, henne, er, dem osv.) kommer före verbet: je la vois (jag ser henne). Hur fungerar det?
På tyska kan det t.ex. vara en utmaning att avgöra vilket genus (der, die eller das) som ett substantiv har. Hur vet man att det heter die Grammatik och inte das Grammatik*? 
På spanska kan det t.ex. inte vara så enkelt att veta hur man skiljer på estar och ser (som båda betyder ”vara”) eller tener och haber (”att ha”). Hur kan man komma ihåg skillnaderna? 

 

Tävlingsregler 


•    Tävlingsbidraget ska vara en video på cirka en minut där ett grammatiskt fenomen i ett främmande språk behandlas. 
•    När du spelar in videon får du använda dig av svenska eller engelska för att beskriva och förklara ditt ämne. Det grammatiska fenomen och de exempel som du demonstrerar måste vara på något av följande språk: bulgariska, danska, esperanto, estniska, finska, franska, färöiska, georgiska, grekiska, iriska, isländska, italienska, jiddisch, kroatiska, lettiska, litauiska, maltesiska, meänkieli, nederländska, norska, polska, portugisiska, romska, rumänska, samiska, slovakiska, slovenska, spanska, svenskt teckenspråk, tjeckiska, tyska och ungerska.
•    Tävlingsbidraget måste vara en video som den tävlande själv har spelat in. Av upphovsrättsliga skäl får man inte använda sig av existerande videor, bilder eller figurer som finns på internet. 
•    Om videon innehåller en person eller flera som tydligt går att känna igen krävs det att den tävlande har tillåtelse av dessa personer till att använda videon som tävlingsbidrag. 
•    Den tävlande går på grundskolan eller gymnasiet i Sverige. 
•    Max ett inskickat tävlingsbidrag per tävlande är tillåtet. 

Arrangörerna kan inte hållas ansvariga om tävlingen ställs in, senareläggs eller ändras på grund av oförutsedda händelser. Den tävlande måste ha gjort tävlingsbidraget på egen hand. Innehållet får inte uppfattas som stötande eller strida mot gällande yttrandefrihetslagstiftning eller upphovsrättsliga lagar. Vårdnadshavaren ansvarar för att dessa villkor uppfylls. Nätverket Språkdagen i Sverige förbehåller sig rätten att fritt använda, reproducera, anpassa, publicera och sprida tävlingsbidragen. Flera deltagare från samma klass eller skola får delta, men deltagarna tävlar individuellt. Deltagare under 18 år måste ha vårdnadshavarens tillstånd. Se anmälningsblankett 

Vinnaren utses av en jury bestående av representanter för Nätverket Språkdagen i Sverige och första priset är en språkresa. Priset är personligt och resan kan inte överlåtas till någon annan. Juryns beslut går inte att överklaga. 

Alla som deltar i tävlingen godkänner ovanstående regler.


Delta i tävlingen


Den tävlande spelar in en video och skickar den som bifogad fil (i ett tillgängligt format) till: sprache-stockholm@goethe.de
Den tävlande behöver även fylla i den bifogade anmälningsblanketten samt skriva under (vårdnadshavare), scanna in och skicka den bifogad i mejlet.
Tävlingsbidragen ska vara oss tillhanda senast tisdagen den 15 september. OBS! Man tävlar individuellt dvs. bara en person kan vinna språkresan. 

Pris och prisutdelning 

Första pris är en voucher till ett värde av 20 000 SEK för en språkresa som inkluderar språkkurs, boende med hel/halvpension och flygresa. Fickpengar och resa till och från flygplatsen i Sverige ingår inte. 
Prisutdelningen, som vanligtvis äger rum i slutet av september i samband med firandet av Europeiska språkdagen i Europahuset i Stockholm, kan i år behöva anordnas under alternativa former p.g.a. rådande restriktioner. Meddelande om detta kommer att publiceras på denna webbplats.

Nätverket Språkdagen

sprakdag