Representació a Barcelona

Un projecte revolucionari finançat per la UE permet descobrir set planetes

/spain/barcelona/file/trappistjpg-0_caTrappist.jpg

Trappist
Trappist

És possible la vida en un altre planeta? Un ambiciós projecte de recerca finançat per la UE ha permès descobrir un nou sistema de planetes de característiques molt interessants.

23/02/2017

«Aquesta descoberta tan espectacular demostra que la col·laboració internacional i el suport de la Comissió Europea permeten tirar endavant la recerca de vida fora del sistema solar. Vull donar l’enhorabona a l’equip de l’investigador belga Michaël Gillon, que ha liderat l’equip internacional i que, gràcies als fons de la Unió Europea, ha assentat les bases d’aquesta descoberta revolucionària», ha declarat el comissari responsable de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas.

Aquest sistema planetari, anomenat TRAPPIST-1, disposa de set planetes, de la mateixa grandària que la Terra, que giren al voltant d’una estrella i poden contenir aigua líquida a la seva superfície. Descobert amb el suport de la NASA, TRAPPIST-1 és el sistema que té més planetes tel·lúrics i potencialment habitables que mai s’hagi descobert. Aquesta descoberta forma part del projecte SPECULOOS (Recerca de planetes habitables que orbitin al voltant d’estrelles ultrafredes, en les seves sigles angleses), un projecte de detecció d’exoplanetes potencialment habitables dut a terme per un equip internacional liderat per Michaël Gillon, astrònom de la Universitat de Lieja. La descoberta, anunciada ahir per la revista Nature, ha estat possible gràcies al seguiment intensiu del sistema amb diversos telescopis, com ara el telescopi espacial Spitzer de la NASA, que ha completat els resultats obtinguts el mes de maig del 2016 pel telescopi de Lieja TRAPPIST-Sud, que va detectar l’existència de quatre planetes més. El projecte SPECULOOS es troba en la seva fase final de preparació a l’Observatori Europeu Austral de Paranal (ESO) a Xile i ha rebut un finançament del Consell Europeu de Recerca (ERC) de 1,96 milions d’euros.