Representació a Barcelona

COVID-19: La Comissió presenta directrius sobre la gestió de fronteres

 

COVID-19: La Comissió presenta directrius sobre la gestió de fronteres

Videomissatge de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen

«La UE i d’altres parts del món s’estan enfrontant a una crisi de salut púbica arran de la propagació del coronavirus. El nostre sistema de salut està patint una gran pressió. Els estats membres han pres fortes mesures per alentir la propagació del virus, però aquestes mesures només seran eficaces si es duen a terme de manera coordinada.

És per això que avui la Comissió presenta un seguit de directrius pel que fa a la gestió de fronteres. Treballarem en dos fronts: en primer lloc, hem de protegir la nostra població del virus i, en segon lloc, hem d’assegurar-nos que mantenim la lliure circulació de béns. És imprescindible que mantinguem l’activitat del sector transportista per garantir l’activitat econòmica.

Per tant, proposem la creació de corredors verds o carrils ràpids per donar prioritat al transport de béns essencials, com ara material sanitari, productes alimentaris o serveis d’emergència.

Però encara hem de fer més per reduir la gran pressió a què està sotmès el nostre sistema de salut. Aquí a Europa el virus ens ha afectat de ple i sabem que tot el que redueixi la interacció social també redueix la velocitat de propagació del virus. Com més reduïm els desplaçaments, més podrem contenir el virus.

Per tant, tal com acabo de comunicar als nostres socis del G7, proposo que els caps d’estat i de govern restringeixin temporalment els viatges no imprescindibles amb destinació a la UE. Aquesta restricció tindria una durada inicial de 30 dies, però es podria perllongar si fos necessari.

Hi haurà exempcions com ara la de residents de llarga durada a la UE, membres de famílies de nacionals de la UE o personal diplomàtic. També cal permetre l’entrada dins de la UE a personal essencial, com ara metges, infermeres, treballadors socials, investigadors o experts que ajudin a contenir el coronavirus. I també cal fer excepcions en el cas dels transportistes. Per què? Doncs perquè cal mantenir el flux d’entrada de mercaderies dins de la UE per garantir els subministraments de béns essencials, com ara medicaments, però també productes alimentaris o components necessaris per a les nostres fàbriques. L’excepció també s’aplicarà als treballadors fronterers que es desplacen legalment cada dia a banda i banda de les fronteres amb països veïns. Perquè sigui eficaç, aquesta restricció també ha d’aplicar-se als quatre països associats a l’espai Schengen.

I entre les mesures de què hem estat parlant amb els caps d’estat i de govern del G7 per donar suport a l’economia, nosaltres, per la nostra banda, hem decidit de crear un règim temporal d’ajudes d’estat per a tots els estats membres. Això permetrà de concedir ajudes d’estat provisionals d’un nivell sense precedents perquè les empreses puguin disposar de liquiditat els mesos vinents.

I encara ens queda molt més per fer.»

Videomissatge.