Representación en Barcelona

Es presenten a Barcelona els resultats d'un projecte europeu de recerca que millorarà l'eficiència energètica

/spain/barcelona/file/fotowebjpg-5_esfoto_web.jpg

Els responsables del projecte Eurotapes han presentat avui les seves conclusions a Barcelona després de quatre anys i mig de recerca. L’Institut de Ciència de Materials de Barcelona ha coordinat aquest projecte en el qual hi han participat la Universitat Autònoma de Barcelona, el centre tecnològic Leitat, l'empresa metal·lúrgica La Farga juntament amb altres institucions d’arreu d’Europa.

14/03/2017

La recerca de materials superconductors permetrà distribuir electricitat a tot Europa amb unes pèrdues mínimes. En el futur es podran construir autopistes elèctriques fent servir voltatges més baixos que els actuals, que es basen en el corrent continu. Ara es tracta de reduir els costos de producció d’aquesta mena de materials.

Eurotapes ha presentat avui a Barcelona les conclusions dels projecte que ha obtingut uns resultats excel·lents en el desenvolupament d’aplicacions industrials, com ara la fabricació de cintes superconductores. Aquestes aplicacions es podran fer servir en molts àmbits de la ciència, com ara la fabricació d’imants per a camps magnètics elevats, generadors eòlics o sistemes elèctrics destinats a l’aeronàutica.

«A llarg termini, el projecte farà que l’energia renovable sigui més competitiva perquè els generadors eòlics podran generar més quantitat d’energia. Els generadors superconductors seran més eficients i reduiran els costos de producció del KWh», ha explicat avui el professor Xavier Obradors, coordinador del projecte i director de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), a l’acte de presentació dels resultats del projecte Eurotapes que ha tingut lloc a Barcelona.

El director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, ha posat de relleu el suport de la UE a la recerca científica i ha destacat la importancia de projectes que, com en el cas d'Eurotapes, «permen impulsar la transformació energética d'Europa cap a un model d'energies renovables».

Una de les empreses que ha provat les aplicacions desenvolupades pel projecte Eurotapes és Oxolutia, una «spin-off» tecnològica (empresa derivada), sorgida de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), que forma part del consorci d’Eurotapes.  Segons el director executiu de l’empresa, Albert Calleja, «els resultats obtinguts gràcies a la col·laboració amb Eurotapes han fet possible que Oxolutia es posicioni en el mercat dels materials superconductors d’alta temperatura».

Informació sobre Eurotapes

Eurotapes és un projecte de quatre anys i mig de duració en el qual participen líders mundials de la superconductivitat tant a nivell científic, com a nivell empresarial: l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) (coordinador), Bruker, ENEA, IEE Acadèmia eslovaca de ciències, LA FARGA, IFW Dresden, NEXANS França, Oxolutia, Universitat Tècnica de Cluj-Napoca, Universitat Tecnològica de Viena, Institut Néel CNRS, Universitat d’Anvers, Universitat de Cambridge, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat  de Gand, EVICO, NEXANS Alemanya, Leitat, THEVA, KIT i Deutsche NANOschicht.

Eurotapes té un pressupost de 20.133.695 euros, del qual prop d'un 75% s'ha finançat través del Setè Programa Marc de Recerca de la UE.