Representació a Barcelona

2018: Any Europeu del Patrimoni Cultural

/spain/barcelona/file/anypatrimonieuropeuwebpng_caanypatrimonieuropeuweb.png

Patrimoni Cultural
©

El nostre patrimoni cultural està format per tota l'herència rebuda ja sigui material, immaterial o digital. Els monuments, els paisatges naturals, les tradicions orals, les pel·lícules o els museus formen part del nostre llegat cultural. La Unió Europea dedicarà l'any 2018 per celebrar l'Any Europeu del Patrimoni Cultural amb l'objectiu de donar a conèixer el potencial de tota la riquesa cultural d'Europa.

20/12/2017

"El patrimoni cultural no és només l'herència del passat, també és un recurs per al futur." Aquestes paraules del comissari  d'Educació, Cultura, Joventut i Esport, Tibor Navracsics, resumeixen l'essència del Patrimoni Cultural. És a dir, tots els recursos culturals tangibles o intangibles considerats rellevants per transmetre a les generacions futures constitueixen el Patrimoni Cultural. A Catalunya, per exemple, l'olivera Farda de l'Arion d'Ulldecona, el Parc Güell o la Patum de Berga, entre centenars d'altres, formen part del nostre patrimoni cultural. A la llista de patrimoni cultural mundial de la UNESCO hi consten 89 elements i 31 rutes culturals europees.

Amb l'Any Europeu del Patrimoni, la UE pretén sensibilitzar sobre la importància social i econòmica del patrimoni cultural i arribar principalment a infants, joves i a aquelles persones que normalment no estan en contacte amb la cultura. Se celebraran uns 70.000 actes a tota Europa, organitzats pels estats membres, les regions, els municipis o a través de projectes transnacionals finançats per la UE amb 8 milions d'euros.  

Invertir més recursos en la protecció i conservació del patrimoni cultural d'Europa i promocionar la riquesa cultural és un dels reptes que vol aconseguir la UE a través de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. Això també ajudarà a generar més llocs de feina en el sector del patrimoni cultural on actualment treballen de manera directa 300.000 persones a la Unió. De fet, segons l'Eurobaròmetre, el patrimoni cultural influeix al 68% dels ciutadans europeus a l'hora de decidir on anar de vacances i 8 de cada 10 europeus creuen que el patrimoni cultural no és només important per la seva regió o país sinó per a tota la UE en el seu conjunt.

Vídeo de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural

 


Més informació:

Pàgina web de la campanya EYCH2018 

Informe especial de l'Eurobaròmetre sobre Patrimoni Cultural

Fòrum europeu de Cultura 2017

Fitxa informativa "La cultura com a conductor de la unitat europea" – La contribució dels líders europeus durant el dinar de feina de Göteborg, 17 Novembre 2017

Decisió (EU) 2017/864 sobre l'Any Europeu del Patrimoni Cultural

Vídeo de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural