Representació a Barcelona

20 de Juny: Dia mundial de les persones refugiades

/spain/barcelona/file/diainternacionaldelosrefugiadospng-0_cadia_internacional_de_los_refugiados.png

Cada any milions de persones es veuen obligades a deixar els seus països, casa seva, i buscar refugi fugint de conflictes, violència, la violació de drets humans,  persecució o desastres naturals. El nombre de persones desplaçades ha seguit augmentant en el darrer any fent evident la necessitat d'ajuda humanitària a nivell global. El 84% d'aquestes persones troben refugi entre comunitats de gent que ja pateix pobresa. La seva supervivència depèn de l'ajuda de les comunitats locals i de les organitzacions internacionals. 

20/06/2017

Al món hi ha més de 65,6 milions de persones que s'han vist forçades a desplaçar-se i que necessiten protecció i ajuda. La població desplaçada inclou refugiats, desplaçats interns i sol·licitants d'asil. El 2017 es calcula que hi ha 40,3 milions de persones desplaçades internament com a resultat d'un conflicte, 22,5 milions de refugiats i 2,8 milions de sol·licitants d'asil. El 51% de la població refugiada són menors de 18 anys, la proporció més alta dels darrers 10 anys.

La societat té el repte de trobar solucions a llarg termini per a les persones refugiades. La manca de solucions polítiques als conflictes fa que els refugiats no puguin tornar als seus països, la solució que la majoria desitjarien si fos possible. Els desplaçaments forçats ja no són un fenomen temporal, la mitjana de persones refugiades ho són durant una mitjana de vint anys i el 90% de desplaçats interns tarden 10 anys a tornar a casa seva.

Les persones desplaçades pateixen pobresa, manca de suport psicològic i social i tenen dificultat per normalitzar el seu estatus. Cada any des del 2001, el dia 20 de juny es commemora el Dia mundial dels Refugiats.

La resposta en forma d' ajuda humanitària de la UE

L'any 2016 El sistema d'Ajuda humanitària i protecció civil europees va destinar més de 1.972 milions d'euros, una xifra que representa el 87% del seu pressupost anual, a projectes pensats per ajudar les persones desplaçades i les seves comunitats d'acollida en més de 56 països com Turquia, Grècia, Síria, Iraq o Sudan del Sud). Amb aquests diners s'ajuda a

  • Satisfer les necessitats més urgents de les persones més vulnerables
  • Protegir i donar suport a les persones refugiades durant el seu desplaçament i a l'hora de tornar a casa
  • Incrementar l'autonomia de les persones desplaçades i reduir la dependència en les ajudes.

L'ajuda de la Comissió Europea destinada a les persones desplaçades està millorant la vida dels refugiats sirians a Jordània, el Líban, Turquia, Iraq i Grècia; dels refugiats afganesos a l'Iran i al Pakistan; els refugiats somalis a Kènia; dels congolesos  a la regió dels Grans Llacs; els palestins; els refugiats de Myanmar a Tailàndia; els de Rohingya a Bangladesh; i els saharauis a Algèria. La Comissió també destina esforços a ajudar els col·lectius més vulnerables particularment a Síria, Colòmbia, Sudan del Sud, l'Iraq i el Iemen.

La Comissió canalitza el seu ajut financer a través de diferents organitzacions que treballen amb els refugiats com ara l'ACNUR, l'Organització Internacional per a la Migració (IOM) o la Federació Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja. En alguns casos, l'ajuda també es vehicula a través de les comunitats locals d'acollida.  

Finalment, la Comissió Europea treballa per aconseguir solucions a llarg termini per a les persones refugiades, sobretot aquelles que els permetrien tornar als seus països d'origen.

Més informació