Navigációs útvonal

Álláskeresési járadék

Észt állampolgár álláskeresési járadékot kap Cipruson

Egy észt állampolgár két éven át Cipruson dolgozott. Ez alatt az idő alatt rendszeresen visszajárt a hazájába, mert továbbra is ott rendelkezett hivatalos lakóhellyel.

Amikor a szerződése lejárt, úgy döntött, hogy álláskeresési járadékot igényel Észtországban.

Mielőtt elutazott Ciprusról, kérelmezte, hogy a ciprusi hatóságok állítsanak ki igazolást a részére azokról az időszakokról, melyek során munkanélküli biztosítási járulékot fizetett a szigetországban. Erre azért volt szükség, hogy ki lehessen számítani, milyen mértékben jogosult Ciprustól álláskeresési járadékot kapni.

Négy hónappal később még mindig nem kapott választ a ciprusi hatóságoktól a kérelmére, és álláskeresési járadékban sem részesült.

A SOLVIT közbenjárását követően a ciprusi hatóságok megküldték a szükséges dokumentumot az észt hatóságoknak, így az észt illetékesek ki tudták számítani az ellátás pontos összegét, és elkezdték folyósítani a járadékot.

A megoldás 6 hét alatt megszületett.

További információk: Az álláskeresőket megillető jogok


Egy lengyel állampolgár a SOLVIT segítségével megkapja elmaradt álláskeresési járadékát

Egy lengyel állampolgár hét éven az Egyesült Királyságban dolgozott, majd amikor elvesztette állását, regisztráltatta magát álláskeresőként, hogy részesüljön az álláskeresési járadékban.

Röviddel ezt követően Ciprusra költözött ciprusi férjével és kisgyermekével.

Amikor Ciprusra érkezett, bejelentkezett a munkaügyi és társadalombiztosítási minisztériumnál, és munkába állt a szigetországban.

Az Egyesült Királyságtól csak három hétre járó összegben kapott álláskeresési járadékot, noha többre is jogosult lett volna.

A SOLVIT azonban közbenjárt az érdekében, és ennek köszönhetően a brit hatóságok elismerték, hogy további összegekre is jogosult, amelyeket rendben ki is fizettek a részére.

Az ügy 2 hét alatt megoldódott.

További információk: Az álláskeresőket megillető jogok