Navigacijski put

Zdravstveno osiguranje u inozemstvu

Studentica iz Austrije ne mora platiti račun za bolničko liječenje u Nizozemskoj

Studentici iz Austrije bila je potrebna operacija dok je studirala u Nizozemskoj.

Prema propisima EU-a imala je pravo na jednako liječenje kao i osobe koje su osigurane u Nizozemskoj To znači da je bolnica račun trebala poslati izravno osiguravatelju, a ne tražiti od nje da ga plati.

Mreža SOLVIT objasnila je da se to smatra diskriminirajućim. Bolnica je u skladu s tim ispravila račun i poslala ga odgovarajućem osiguravatelju u Austriji.

Riješeno za 4 tjedna.

Saznajte više: Zdravstvena zaštita za studente u inozemstvu


Britanka ne mora platiti konzultacije s liječnikom u Bugarskoj

Državljanki Velike Britanije s boravištem u Bugarskoj pogrešno su naplaćene konzultacije s liječnikom u Bugarskoj unatoč tome što je imala potrebne dokumente.

Liječnik je odbio njezine papire i tvrdio je da nije dobio nikakve smjernice o liječenju pacijenata iz drugih država članica EU-a.

No državljanima Bugarske ne naplaćuju se konzultacije s liječnikom, a zakonodavstvom EU-a propisano je da se prema državljanima EU-a mora se postupati jednako kao i prema državljanima te države.

Nakon intervencije mreže SOLVIT bugarska nadležna tijela pacijentici su poslala potvrdu da ima ta prava, a liječnik je povukao zahtjev da pacijentica plati konzultacije.

Riješeno za 8 tjedana.

Saznajte više: Zdravstveno osiguranje u slučaju preseljenja u inozemstvu


Njemica može obaviti zdravstveni pregled u Španjolskoj

Njemica koja živi u Španjolskoj nije dobila nadoknadu troškova za zdravstvene preglede jer su španjolska nadležna tijela odbila njezinu policu zdravstvenog osiguranja iz Njemačke. Nakon što se uključila mreža SOLVIT, rekli su joj koje dokumente mora predati i uspješno joj je priznata polica zdravstvenog osiguranja.

Riješeno za 4 tjedna.

Saznajte više: Zdravstveno osiguranje u slučaju preseljenja u inozemstvu


Belgijski državljanin može otići na specijalističku operaciju u Francusku

Belgijski je državljanin od svojeg pružatelja zdravstvenog osiguranja u Belgiji dobio dopuštenje da ode na operaciju kile u specijalističku kliniku u Francuskoj.

No osiguravatelj u Francuskoj rekao mu je da mu neće nadoknaditi troškove operacije iako se u Francuskoj za takve operacije obično nadoknađuju troškovi. Stav francuskog osiguravatelja nije u skladu sa zakonodavstvom EU-a. Kad vam pružatelj zdravstvenog osiguranja u vašoj državi odobri liječenje koje nije hitno u drugoj državi članici EU-a, imate pravo na liječenje prema jednakim uvjetima kao i državljani te države.

Ured mreže SOLVIT u Francuskoj ukazao je osiguravatelju na to da pogrešno primjenjuje zakonodavstvo EU-a i uvjerio ga da ispravi nastalu pogrešku. Osiguravatelj je zatim belgijskim zdravstvenim tijelima poslao izmijenjeni obrazac za troškove i taj je Belgijanac dobio nadoknadu troškova operacije.

Riješeno za 8 tjedana.

Saznajte više: Planirano liječenje u EU-u


Mreža SOLVIT pomogla je grčkom državljaninu ishoditi povrat troškova bolničkog liječenja u Češkoj

Grčki državljanin morao je biti hospitaliziran tijekom putovanja u Češkoj. Nakon godinu dana dobio je račun od nekoliko stotina eura od bolnice u kojoj je bio smješten premda je imao europsku karticu zdravstvenog osiguranja. U bolnici su tvrdili da su se ime i spol s kartice razlikovali od imena i spola grčkog državljanina.

Razlika je nastala zbog prijevoda s grčkog na češki. Osim toga, grčki državljanin koji je nazvan po bogu iz grčke mitologije promijenio je ime.

Mreža SOLVIT dostavila je ministarstvu zdravlja Češke potrebna objašnjenja i dokaze (broj socijalnog osiguranja i rodni list) kako bi se dokazalo da su vlasnik europske kartice zdravstvenog osiguranja i osoba koja je liječena u bolnici jedna te ista osoba. Nakon intervencije mreže SOLVIT grčki državljanin dobio je povrat svih naplaćenih troškova.

Riješeno za 3 tjedana.

Saznajte više: Zdravstveno osiguranje za privremeni boravak