Navigációs útvonal

Családi ellátások

Belgiumban állást kereső magyar állampolgár családi ellátásokhoz jut a SOLVIT segítségével

Azt követően, hogy egy ideig munkaviszonyban állt az országban, egy Belgiumban tartózkodó magyar nő álláskeresési járadékot igényelt. Az illetőnek két gyermeke született Belgiumban, de azt a tájékoztatást kapta, hogy nem jogosult családi ellátásra.

Lejárt a munkavállalási engedélye (2011. május 1-je előtt a magyar állampolgárok csak munkavállalási engedély birtokában helyezkedhettek el Belgiumban), ennélfogva nem tudta igazolni, hogy aktívan állást keres, holott ez feltételt jelentett az ellátás folyósításához.

A SOLVIT a belga hatóságokhoz fordult az ügyben, és elérte, hogy az illetékesek az asszonyt aktív munkakeresőnek minősítsék.

A megoldás 9 hét alatt megszületett.

További információk: Családi ellátások (Gyermekek)


A SOLVIT közbenjár egy Izlandon munkát vállaló szlovák állampolgár családi ellátásaiért

Egy Izlandon dolgozó szlovák állampolgár családi ellátásokat igényelt a szigetországban. Kérelmére nem kapott választ a hatóságoktól. A férfi egy idő után visszatért hazájába, Szlovákiába, ahol igénylést nyújtott be, hogy gyermekgondozási segélyben részesüljön.

A szlovák illetékesek azonban nem ítélték meg neki az ellátást arra az időszakra vonatkozóan, amelyet Izlandon töltött.

A SOLVIT kiderítette, hogy az izlandi hatóságok azért nem válaszolták meg az eredeti kérelmet, mert további dokumentumokra lett volna szükségük az igénylés elbírálásához.

A szlovák férfi elküldte nekik a kért dokumentumokat, és rövid idő múlva folyósították a részére Izlandról az általa igényelt családi ellátásokat.

Az ügy 12 hét alatt megoldódott.

További információk: Családi ellátások (Munkavállalók)