Cale de navigare

Discriminare

Taxe de intrare nediscriminatorii la mănăstirile din România

Un cetățean francez a înaintat o plângere cu privire la taxele de intrare discriminatorii percepute turiștilor străini care vizitau mănăstirile din România.

Prețul unui bilet pentru cetățenii străini era dublu față de prețul plătit de cetățenii români. Deoarece această politică nu respecta principiile UE, centrul SOLVIT din România a convins autoritățile bisericești să stabilească taxe de intrare nediscriminatorii.

Caz soluționat în 9 săptămâni.


Un suedez poate concura la evenimentele sportive din Austria

Un suedez care locuia în Austria a fost împiedicat să practice sportul său preferat, curlingul. Regulile Federației Austriece de Curling prevedeau că jucătorii străini pot participa la campionatul austriac doar dacă locuiesc de cel puțin 18 luni în Austria.

Mai mult decât atât, nu permiteau ca printre membrii unei echipe să se numere mai mult de un jucător străin.

SOLVIT a arătat că aceste reguli erau discriminatorii și a convins federația să anuleze prevederile care stabileau un număr maxim de cetățeni străini.

Caz soluționat în 18 săptămâni.


Eliminarea taxelor suplimentare aplicate navelor norvegiene în porturile din Regatul Unit

Unei nave norvegiene care transporta îngrășăminte din Norvegia spre Irlanda de Nord i s-a impus o taxă mai mare decât navelor din țările UE.

Întrucât Norvegia face parte din Spațiul Economic European (SEE), navele sale trebuie supuse aceluiași tratament ca cele dintr-o țară UE.

SOLVIT a reușit să convingă autoritățile portuare să își modifice tarifele în mod corespunzător.

Caz soluționat în 12 săptămâni.


Nediscriminarea în Bulgaria a bulgarilor care lucrează în străinătate

Unui cuplu bulgar care locuia și lucra în străinătate nu i s-a permis înscrierea fiicei lor la o grădiniță bulgară, deoarece nu figurau în sistemul de securitate socială din Bulgaria.

SOLVIT le-a explicat autorităților bulgare că, în temeiul legislației UE, nu le este permis să își sancționeze proprii cetățeni pentru faptul că își exercită dreptul de a lucra în alte țări UE.

Autoritățile bulgare au remediat situația și familia și-a putut înscrie fiica la grădiniță.

Caz soluționat în 6 săptămâni.