Zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Novice 09/11/2012

Zaključna konferenca Evropskega leta 2012 v Sloveniji

Zaključna konferenca Evropskega leta aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami v Sloveniji je potekala 5. novembra v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.

 Zaključna konferenca Evropskega leta 2012 v Sloveniji

Na dogodku, ki sta ga organizirala Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in Inštitut Antona Trstenjaka, se je zbralo preko 300 udeležencev: predstavniki ministrstev, predstavniki sektorjev seniorjev in nevladnih organizacij ter strokovnjaki s področij aktivnega staranja in medgeneracijskega sodelovanja.

Ksenija Ramovš, direktorica Inštituta Antona Trstenjaka je odprla konferenco, temu je sledila počastitev spomina Marije Gregorčič Kržič, strokovnjakinje s področja družinskih in medgeneracijskih odnosov, nato je še Neža Maurer, znana slovenska pesnica in nacionalna ambasadorka EL 2012, prebrala dve spodbudni pesmi o prijateljstvu in staranju.

Komentarje in zaključke o EL 2012 so podali Predsednik Republike Danilo Türk, častni pokrovitelj tega Evropskega leta v Sloveniji; Andrej Vizjak, Minister za delo, družino in socialne zadeve; Tomaž Gantar, Minister za zdravje; Mojca Škrinjar, državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport; Marjan Sedmak, predsednik AGE Platform Europe; in Nataša Goršek Mencin, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Predsednik Türk je v svojem govoru poudaril potrebo po sodelovanju med generacijami. Medgeneracijski most »mora biti trden in pravičen,« je dejal.

Prvo panelno predavanje o staranju in medgeneracijski solidarnosti v sodobnih družbah je imel Vladimir Špidla, bivši evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti. Asghar Zaidi, ki je govoril v imenu projektne skupine Evropskega centra na Dunaju (Avstrija), je predstavil prve rezultate raziskave o kazalnikih aktivnega staranja in indeksu aktivnega staranja za 27 držav EU, pri čemer je opozoril na negativni indeks zaposlovanja v Sloveniji in potrebo po političnih ukrepih.

Sledila je okrogla miza, na kateri je razprava ponudila pregled sistematične raziskave o potrebah, možnostih in stališčih ljudi v Sloveniji, ki so stari 50 ali več let, in to z ozirom na zdravstveno varstvo, na samostojno življenje in oskrbo starejših, na solidarnost med generacijami in nasilje, na družbeno-ekonomski položaj, na revščino in predčasno upokojitev ter na srečo in navdušenje.

Konferenca se je nadaljevala s pregledom slovenskih dejavnosti v Evropskem letu 2012. Te so predstavili Patricia Čular, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, Aleš Kenda, nacionalni koordinator EL 2012, in medgeneracijski predstavniki Mladinskega sveta Slovenije, Andragoškega centra Slovenije in Zveze društev upokojencev Slovenije. Ministrstvo je izrazilo željo, da tudi v prihodnosti ohrani svojo podporo tem dejavnostim.

Zadnji panel te konference se je posvetil mednarodnemu projektu Srednjeevropska platforma za starajočo se družbo, ki opozarja na pomanjkanje medgeneracijskih delovnih mest in vrednotenja starejših delavcev v Sloveniji.

Konferenco je spremljala razstava 10 plakatov na temo najboljših praks s področja aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami, ki jih izvajajo v slovenskih nevladnih organizacijah, šolah in mestih.

Za fotografije s te proslave kliknite tukaj.

Več informacij o Evropskem letu 2012 v Sloveniji je na voljo na tem spletišču.

Povej naprej