Zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Novice 30/03/2020

Koronavirus: Komisija predstavila praktične smernice za zagotovitev prostega gibanja kritičnih delavcev

Komisija je danes objavila nove praktične nasvete, katerih cilj je zagotoviti, da bodo mobilni delavci v EU, zlasti tisti, katerih delo je kritičnega pomena za obvladovanje pandemije koronavirusa, lahko dostopali do kraja zaposlitve.

Smernice se med drugim nanašajo na zaposlene v zdravstvu in živilskem sektorju, vse, ki opravljajo druge bistvene storitve, kot sta varstvo otrok in oskrba starejših, kritično osebje v komunalnih službah itd.

Odločitev držav članic, da za omejitev širjenja koronavirusa uvedejo kontrole na notranjih mejah, je sicer razumljiva, vendar je treba kritičnim delavcem nujno omogočiti hiter dostop do kraja zaposlitve.

danes objavljenih smernicah so našteti delavci, ki opravljajo kritične poklice in za katere je nadaljnje prosto gibanje v EU bistvenega pomena. Seznam, naveden v smernicah, ni izčrpen.

V smernicah je prav tako pojasnjeno, da bi morale države članice obmejnim delavcem nasploh, ne glede na to, ali spadajo v navedene kategorije ali ne, dovoliti, da še naprej prihajajo na delo čez njihove meje, če je delo v zadevnem sektorju v državi članici gostiteljici še vedno dovoljeno. Države članice bi morale čezmejne delavce obravnavati enako kot domače.

Kar zadeva sezonske delavce, zlasti v kmetijstvu, so države članice pozvane, naj si kot odziv na pomanjkanje delovne sile zaradi krize izmenjujejo informacije o svojih različnih potrebah na tehnični ravni in vzpostavijo posebne postopke, s katerimi bodo zagotovile nemoten prehod za takšne delavce.

Te smernice dopolnjujejo nedavno sprejete 

Povej naprej