Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Hírek 30/03/2020

Koronavírus: A Bizottság gyakorlati iránymutatással segíti a kritikus munkavállalók szabad mozgását

A Bizottság a mai napon új gyakorlati útmutatót adott ki annak biztosítására, hogy az Unión belül ingázó munkavállalók, különösen azok, akik a koronavírus okozta világjárvány megfékezésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be, akadálytalanul eljuthassanak munkahelyükre.

E munkavállalók közé tartoznak többek között az egészségügyi és élelmiszeripari ágazatban, valamint az egyéb alapvető szolgáltatások terén, például a gyermek- vagy az idősgondozásban dolgozók, valamint a létfontosságú közüzemi személyzet.

Bár érthető, hogy a tagállamok belső határellenőrzések bevezetésével igyekeznek megfékezni a koronavírus terjedését, elengedhetetlenül fontos, hogy a kritikus feladatot ellátó munkavállalók késedelem nélkül eljussanak munkahelyükre.

A mai napon közzétett iránymutatás megnevez több olyan foglalkozást, amelyek kritikus fontosságú feladatokat foglalnak magukban, ezért az ilyen területen tevékenykedő munkavállalók számára feltétlenül biztosítani kell az Unión belüli szabad mozgást. Az iránymutatásban szereplő felsorolás nem kimerítő.

A munkavállalók fent említett kategóriáin túl az iránymutatás egyértelműen rögzíti azt is, hogy a tagállamoknak lehetővé kell tenniük minden határ menti ingázó számára az átkelést, amennyiben az adott ágazatban való munkavégzés továbbra is engedélyezett a fogadó tagállamban. A határ menti ingázókat és a belföldi munkavállalókat azonos elbánás illeti meg.

Ami az idénymunkásokat, különösen a mezőgazdasági ágazatban dolgozókat illeti, a tagállamok feladata, hogy a válság következtében fellépő munkaerőhiány kezelése céljából egyeztessenek egymással, hogy pontosan mely szakmai területeken szorulnak segítségre, valamint hogy kialakítsák a szóban forgó munkavállalók zökkenőmentes határátlépéséhez szükséges egyedi eljárásokat.

Az iránymutatás kiegészíti a közelmúltban elfogadott, 

Oldal megosztása