Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Hírek 19/07/2012

European Seniorforce Day: az idős önkéntesek erejének kiaknázása

A 60 év felettiek száma rohamosan növekszik Európában és világszerte egyaránt.

Ez vajon azt jelenti, hogy kevésbé élénk közösségekben fogunk élni, amelyek már képtelenek megfelelni az új kihívásoknak, illetve jó lehetőségeket teremteni a fiataloknak és az időseknek? Természetesen nem.

A hatvanas éveikben járó emberek – legyenek bár nyugdíjasok –, igen sokat nyújthatnak családjuk és a közösségük számára. Azonban ez a képességük egyelőre nagyrészt kihasználatlan. Egy 2008. évi Eurobarométer gyorsjelentés szerint a nyugdíj előtt álló európaiak közel háromnegyede részt venne közösségi vagy önkéntes munkában nyugdíjba vonulása után. Az ilyen tevékenységekben részt vevők tényleges aránya azonban ennél lényegesen alacsonyabb.

Társadalmainkban annyi probléma vár megoldásra – az idősebb nemzedékeknek pedig annyi tudása és tapasztalata van! A kulcskérdés az, hogy ezt a jelentős erőt hogyan lehetne mozgósítani valamennyi korosztály javára? Az erejük teljében lévő időskorúak európai napja (European Seniorforce Day) hátterében az az elképzelés áll, hogy választ keressünk erre a kérdésre.

Világszerte minden év október 1-jén ünneplik az idősek világnapját. Idén ezért az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve keretében az európai hatóságokat és önkéntes szervezeteket felkérjük, hogy egy napot – október 1-jét vagy egy másik októberi napot – szenteljenek az idős önkéntesek bevonását és a képességeik kiaknázását célzó új módok keresésére.

A különféle események és tevékenységek széles tárháza áll a rendelkezésükre, úgymint önkéntes vásárok, közösségi cselekvési napok (pl. egy-egy közterület szépítése), olyan események, ahol fiatal önkéntesek hívják meg idősebb ismerősüket saját önkéntes tevékenységükben való részvételre („hozz magaddal még egy embert”) stb. Minden bizonnyal rengeteg saját ötlettel is előállnak majd. Az események megszervezéséhez a helyi önkéntes szervezetek összeállhatnak például a helyi hatóságokkal, és a helyi sajtón keresztül hirdethetik magukat.

Ossza meg a hasonló gondolkodásúakkal Európa szerte mindazt, amit Ön tesz – úgy, hogy a kezdeményezéséről értesíti az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve kommunikációjáért felelős ügynökséget! A kezdeményezéseket a hivatalos internetes oldalon tesszük közzé.

Kérjük, az euseniorforceday@paueducation.com címre írjon e-mailt, amelyben röviden felvázolja az Ön eseménytervét! A leírás az alábbiakat tartalmazza:

  • Ki: a kezdeményezés mögött álló szervezetek
  • Mit: a tervezett esemény rövid leírása
  • Hol: az ország, helység vagy közösség, ahol az eseményre sor kerül
  • Mikor: az esemény tervezett 2012. októberi időpontja
  • Weboldal: a kezdeményezés vagy a kezdeményező fő szervezet internetes oldala
  • Kapcsolattartó
  • E-mail cím

A különleges adatvédelmi nyilatkozat elmagyarázza, hogy az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős főigazgatósága, illetve alvállalkozója hogyan használja fel az Ön e-mailjében szereplő adatokat, illetve hogyan biztosítja az ilyen adatok védelmét.

Amennyiben további információkra van szüksége, keressen meg bennünket az euseniorforceday@paueducation.com címen!

Oldal megosztása