Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

A szociális biztonságra vonatkozó információk elektronikus adatcseréje (EESSI)

Az EESSI olyan informatikai rendszer, melynek segítségével a szociális biztonsági intézmények EU-szerte gyorsabban és biztonságosabban tudnak információt cserélni egymással, ahogy azt a szociális biztonsági koordinációval kapcsolatos uniós szabályok előírják.

Jelenleg az adatcsere az esetek túlnyomó részében papíralapú. Az elkövetkezendő években – ahogy a tagállamok mind nagyobb mértékben rácsatlakoznak az EESSI rendszerre – az adatcsere fokozatosan elektronikussá válik.

Hogyan működik az EESSI?

A tagállami hatóságok a több tagországot érintő szociális biztonsági ügyekben az EESSI segítségével – azaz közösen elfogadott eljárások szerint és strukturált elektronikus dokumentumokkal – fognak egymással kommunikálni. Ezek a dokumentumok az EESSI révén jutnak majd el egyik tagállamból a másik tagállambeli illetékes intézményhez.

A szociális biztonsági intézmények alkalmazottai egy adattárból kereshetik majd ki a másik tagállambeli címzettek nevét és elérhetőségét.

Mikor tér át az összes tagállam a szociális biztonsági információk elektronikus adatcseréjére?

A Bizottság 2017 júliusára elérhetővé tette a központi EESSI rendszert. A tagállamoknak ezt követően két évük van arra, hogy területükön bevezessék az EESSI-t, és hogy szociális biztonsági intézményeiket csatlakoztassák a határokon átívelő elektronikus információcserét biztosító rendszerhez.

Milyen kedvező hatásai lesznek az EESSI-nek?

A szociális biztonsági intézmények gyorsabban és hatékonyabban válthatnak üzeneteket egymással:

  • Az EESSI felgyorsítja a tagállami hatóságok közötti adatcserét: lehetővé teszi, hogy a hatóságok az egyes ügyeket gyorsabban dolgozzák föl, valamint hogy hamarabb kiszámítsák az ellátások összegét, és kifizessék azokat.

A tagállami hatóságok pontosabb adatokat oszthatnak meg egymással:

  • Az egyes tagállamok szociális biztonsági intézményei saját nyelvükre lefordított, szabványos elektronikus dokumentumokat fognak használni, javítva ezzel a többnyelvű kommunikációt.
  • Az EESSI biztosítani fogja, hogy az adatok teljesek és pontosak legyenek; az intézmények ennek révén eredményesebben küzdhetnek a csalások és a hibák ellen.
  • Az EESSI optimalizálni fogja az ügykezelést: az intézményeknek előírja az általa bevezetett szabványos elektronikus eljárások használatát. Ez javítani fogja a szociális biztonsági koordinációval kapcsolatos szabályok megfelelő alkalmazását.

A személyes adatok kezelése biztonságosabb lesz:

  • Az EESSI-nek köszönhetően a határokon átívelő elektronikus adatcsere során a szociális biztonsági intézmények közös biztonsági infrastruktúrát fognak tudni alkalmazni.
  • Ez lehetővé fogja tenni, hogy a tagállami intézmények üzeneteket váltsanak egymással, a rendszer azonban ezeket az üzeneteket és személyes adatokat nem tárolja központi adatbázisban. Az üzenetek tartalmát kizárólag az illetékes intézmények fogják látni, és továbbra is a tagállamoknak a feladata lesz, hogy az uniós szabályokkal összhangban hatékonyan védjék a személyes adatokat. 
  • Az EESSI a legfrissebb informatikai biztonsági szabványokat alkalmazza.

Oldal megosztása