Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Hírek 30/03/2020

Elfogadták a koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezést

Március 30-án elfogadták a koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezést, mely április 1-ével lép hatályba. A Bizottság a Kohéziós Alapból 37 milliárd eurót az egészségügyi rendszerek, a kis- és középvállalkozások, a rövid távú foglalkoztatását célzó rendszereket és a közösségi alapú szolgáltatásokhoz megerősítésére használ fel.

© DimaBerlin / Shutterstock

Ezen túlmenően az EU a Szolidaritási Alapot a leginkább érintett országok támogatására hasznosítja.  

Ezek az alapok 2020. február 1-étől olyan felmerült költségek fedezésére használhatóak fel, amelyek életek mentésére és a polgárok védelmére irányulnak.

Az összesen mintegy 8 milliárd eurós előfinanszírozás a 2019-ben fel nem használt strukturális alapokból származik. Az új jogi intézkedések lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy ezt a felhasználtalan összeget a világjárvány negatív hatásainak enyhítésére alkalmazza, ahelyett, hogy visszatérítenék az uniós költségvetésbe. További 29 milliárd eurót előrehozottan folyósítanak majd az olyan juttatásokból, amelyek az idei év második felében lettek volna esedékesek.

A tagállamok is nagyobb rugalmasságot kapnak a kohéziós politikai programok közötti átcsoportosításhoz, hogy a forrásokat oda irányítsák, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Oldal megosztása