Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Értékelés és hatásvizsgálat

A foglalkoztatással, szociális ügyekkel és társadalmi befogadással kapcsolatos szakpolitikai intézkedések és alapok értékelésékor, valamint azok hatásainak vizsgálatakor a Bizottság a minőségi jogalkotás elveit és iránymutatásait követi.

Az említett szakpolitikai területen tervbe vett vagy jelenleg is folyó értékelések és hatásvizsgálatok az Ossza meg velünk véleményét! című bizottsági weboldalon olvashatók. Szervezeti egységünk az oktatás és a képzés területén is végez értékeléseket és hatásvizsgálatokat.

A minőségi jogalkotásra vonatkozó iránymutatások értelmében a Bizottságnak többek között azt is meg kell vizsgálnia, hogy az egyes szakpolitikai intézkedések és alapok milyen hatást gyakorolnak a foglalkoztatásra és a szociális ügyekre. Alaposan fel kell térképeznie a munkakörülményekre, a szociális védelemre, a társadalmi befogadásra, a készségekre és a munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra gyakorolt hatásokat.

A vezetőség és a munkavállalók képviselőinek (a szociális partnereknek) különleges szerepük van a hatásvizsgálatban:

A foglalkoztatással, szociális ügyekkel és társadalmi befogadással kapcsolatos értékelés és hatásvizsgálat megkönnyítése érdekében a Bizottság tanulmányok végzését rendelte el. Az elkészült dokumentumok a kiadványkatalógusban találhatók.

A Bizottság továbbá útmutatást és támogatást nyújt a tagállamoknak az Európai Szociális Alap (ESZA) és a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap nyomon követéséhez és értékeléséhez. Célja, hogy az adatok egységesek és összehasonlíthatók legyenek, és hogy a tagállami elemzések, nyomon követések és értékelések megfelelőek legyenek.

Oldal megosztása