Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Értékelés és hatásvizsgálat

A foglalkoztatással, szociális ügyekkel és társadalmi befogadással kapcsolatos szakpolitikai intézkedések és alapok értékelésékor, valamint azok hatásainak vizsgálatakor a Bizottság a minőségi jogalkotás elveit és iránymutatásait követi.

Az ezen a szakpolitikai területen tervezett vagy jelenleg is zajló értékelések és hatásvizsgálatok megtalálhatók a Bizottság konzultációs weboldalán. A foglalkoztatás, a szociális ügyek és a társadalmi befogadás területén 2014 óta elvégzett összes véglegesített értékelés és hatásvizsgálat elérhető ezen az oldalon, a Kapcsolódó dokumentumok” részben.

Szervezeti egységünk az oktatás és a képzés területén is végez értékeléseket és hatásvizsgálatokat.

A minőségi jogalkotásra vonatkozó iránymutatások értelmében a Bizottságnak többek között azt is meg kell vizsgálnia, hogy az egyes szakpolitikai intézkedések és alapok milyen hatást gyakorolnak a foglalkoztatásra és a szociális ügyekre. Alaposan fel kell térképeznie a munkakörülményekre, a szociális védelemre, a társadalmi befogadásra, a készségekre és a munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra gyakorolt hatásokat.

A vezetőség és a munkavállalók képviselőinek (a szociális partnereknek) különleges szerepük van a hatásvizsgálatban:

Az Európai Bizottság által megrendelt tanulmányok, amelyek a foglalkoztatással, a szociális ügyekkel és a társadalmi befogadással kapcsolatos értékeléseket és hatásvizsgálatokat támasztják alá, elérhetők a kiadványkatalógusban.

A Bizottság továbbá útmutatást és támogatást nyújt a tagállamoknak az Európai Szociális Alap (ESZA) és a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap nyomon követéséhez és értékeléséhez. Célja, hogy az adatok egységesek és összehasonlíthatók legyenek, és hogy a tagállami elemzések, nyomon követések és értékelések megfelelőek legyenek.

Oldal megosztása