Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Együtt a jogokért: stratégia a fogyatékossággal élő személyekért

Üdvözöljük az Európai Bizottság „Együtt a jogokért” kampányában, amely a fogyatékossággal élő személyek jogait mozdítja elő Európán belül és kívül egyaránt.

87 millió
uniós polgár él fogyatékossággal
Több mint 50%-uk
tapasztal diszkriminációt magával szemben
50,8%-uk
áll foglalkoztatásban
40,9%-uk
nem tudja fedezni a váratlan kiadásokat
Több mint 1 millió
65 év alatti él közülük intézményekben.

Bár számos területen sikerült haladást elérni, a fogyatékossággal élő személyek továbbra is jelentős akadályokkal szembesülnek az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz, a munkaerőpiachoz és a szabadidős tevékenységekhez való hozzáférés, valamint a politikai életben való részvétel terén.

Ez nem csupán a fogyatékossággal élő személyek és az őket támogató csoportok számára jelent megoldandó problémát, hanem a társadalom egésze számára is.

Az Együtt a jogokért kampány célja, hogy mindenki gyakorolhassa jogait és egyenlő esélyekkel élhessen egy valóban egyenlőségközpontú Unióban.

Szeretnénk megismertetni a fogyatékossággal élő személyekkel, támogató hálózatukkal és az uniós polgárokkal, hogy mennyi mindent tesz az EU annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személyek ténylegesen gyakorolni tudják jogaikat.

A fogyatékossággal élő személyek jogainak érvényre juttatásáról szóló tízéves uniós stratégia

Három gyermek vidáman játszik együtt. Egyikük Down-szindrómás. A kép felirata: együtt a jogokért, #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality.

Az Európai Bizottság tízéves stratégiája igyekszik pozitív változást hozni a fogyatékossággal élő személyek életébe mind az EU-n belül, mind azon kívül. Biztosítanunk kell, hogy a fogyatékossággal élő személyek diszkriminációtól mentesen élhessenek és gyakorolhassák jogaikat egy egyenlőségközpontú Unióban.  Gondoskodnunk kell arról, hogy korlátok nélkül részesülhessenek megfelelő oktatásban, állhassanak munkába, utazhassanak és hozhassanak döntéseket. A stratégia konkrét fellépéseket tartalmaz, amelyek révén biztosítható, hogy a fogyatékossággal élő személyek teljes körűen érvényesíthessék jogaikat, és ugyanolyan esélyeket kapjanak az életben, mint bárki más. Tudjon meg többet a témáról!

Vállaljon szerepet Ön is!

Hisszük, hogy a fogyatékossággal élő személyeknek joguk van önálló döntést hozni saját életükről. Ezért ezt a kampányt fogyatékossággal élő személyekkel és támogatóikkal együtt dolgoztuk ki.

Ezúton szeretnénk felkérni minden érdeklődőt, hogy vegyen részt kampányunkban, és iratkozzon fel levelezőlistánkra, hogy értesüljön a kampány legfrissebb híreiről és kézhez kapja személyre szabható anyagainkat.

Minden vélemény nyom a latban, minden kattintás számít.

Csatlakozzon közösségünkhöz, és támogassa ügyünket!

Bemutatjuk bajnokainkat

Bajnokaink Európa-szerte nagykövetként népszerűsítik kampányunkat. Bajnokaink ismert véleményvezérek és fogyatékossággal élő személyek, akik saját bőrükön tapasztalják az akadályokat, és tudják, hogyan kell megragadniuk a rendelkezésükre álló lehetőségeket.

Találkozzon a bajnokokkal.

Média

Szeretné megosztani a történetünket? Népszerűsítené a kampányt, vagy csak részletesebben tájékozódna? Médiatárunkban megtekintheti anyagainkat és médiaeszköztárunkat.

Oldal megosztása