Zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

Novosti 30/03/2020

Koronavirus: Komisija objavila praktične smjernice za slobodno kretanje kritičnih radnika

Komisija je danas objavila nove praktične savjete kako bi se mobilnim radnicima u EU-u, a posebno onima u zanimanjima kritičnima za borbu protiv pandemije, omogućilo da dođu do svojih radnih mjesta.

Među tim su radnicima osobe u zdravstvenom i prehrambenom sektoru, pružatelji osnovnih usluga kao što su skrb za djecu i skrb za starije osobe, i kritično osoblje za obavljanje komunalnih usluga.

Iako je razumljivo što su države članice uvele kontrole na unutarnje granice da ograniče širenje koronavirusa, od presudne je važnosti da kritični radnici mogu doći do svojih radnih mjesta bez nepotrebnog čekanja.

U upravo objavljenim smjernicama objašnjeno je tko su radnici koji rade u kritičnim zanimanjima i kojima je nužno osigurati slobodno kretanje u EU-u. Popis u smjernicama nije potpun.

Kad je riječ o radnicima izvan izričito navedenih kategorija, u smjernicama se navodi da bi države članice načelno trebale dopuštati pograničnim radnicima da i dalje prelaze granice ako je rad u njihovu sektoru još uvijek dopušten u državi članici domaćinu. Države se trebaju jednako odnositi prema nacionalnim i prekograničnim radnicima.

Tu je i pitanje sezonskih radnika, posebno u poljoprivrednom sektoru. Po tom se pitanju od država članica traži da razmjenjuju informacije o svojim različitim potrebama na tehničkoj razini i da uspostave postupke za lakši prelazak takvih radnika kako bi se moglo reagirati na manjak radne snage zbog krize.

Te su Smjernice dopuna nedavno donesenim 

Podijeli ovu stranicu