Zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

Novosti 30/03/2020

Usvojena investicijska inicijativa za odgovor na koronavirus

Investicijska inicijativa za odgovor na koronavirus “Coronavirus Response Investment” konačno je donesena 30. ožujka i stupit će na snagu 1. travnja.

© DimaBerlin / Shutterstock

Sredstvima iz kohezijske politike u iznosu od 37 milijardi EUR ojačat će se zdravstveni sustavi, podupirati MSP-ovi, sustavi kratkoročnog zapošljavanja i usluge u zajednici. Nadalje, iskoristit će se Fond za solidarnosti EU-a kako bi se pružila potpora najpogođenijim zemljama.

Od 1. veljače 2020. rashodi će pokrivati troškove nastale u naporima za spašavanje života i zaštitu građana.

Od ukupnog iznosa, oko 8 milijardi EUR izdvojit će se iz nepotrošenih sredstava za predfinanciranje u 2019. u okviru strukturnih fondova. Novom se mjerom državama članicama omogućuje potrošnja neiskorištenih sredstava kako bi se ublažio učinak pandemije umjesto njegova vraćanja u proračun EU-a. Dodatnih 29 milijardi EUR bit će isplaćeno u ranijoj fazi iz dodijeljenih sredstava, a koja bi se trebala isplatiti kasnije ove godine.

Države članice također će imati veću fleksibilnost pri prijenosu sredstava između programa kohezijske politike kako bi se sredstva usmjerila u područja u kojima su najpotrebnija.

Podijeli ovu stranicu