Zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

Planirano liječenje

Želite se podvrgnuti liječenju u drugoj europskoj državi i željeli biste znati hoće li pripadajući troškovi biti podmireni.  Kako biste saznali udovoljavate li uvjetima, uzmite u obzir sljedeća pitanja: 

U kojoj zemlji imate zdravstveno osiguranje?

Pravila koja su ovdje navedena primjenjuju se kada ste korisnik zakonskog socijalnog osiguranja u državi članici Europskog ekonomskog prostora (EEP) ili u Švicarskoj (osim liječenja bez odobrenja u slučaju Švicarske).

Gdje namjeravate otići na liječenje?

Pravila koja su ovdje navedena primjenjuju se za liječenje u državi članici Europskog ekonomskog prostora (EEP) ili u Švicarskoj (osim liječenja bez odobrenja u slučaju Švicarske).

Je li do liječenja došlo nepredviđeno?

Ako da, tada se njegovi troškovi podmiruju putem europske iskaznice zdravstvenog osiguranja. Ako iznenada zatrebate liječenje dok putujete državom članicom koja je u sastavu EEP-a ili Švicarskom (npr. liječenje nije bilo svrha Vašeg putovanja), tada europska iskaznica zdravstvenog osiguranja pokriva troškove Vašeg liječenja. Obuhvaćene usluge uključuju, na primjer, usluge koje se pružaju u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima, kao i u vezi s trudnoćom i porodom.

Je li liječenje pokriveno zakonom države u kojoj imate Vaše zdravstveno osiguranje?

U načelu će Vaši troškovi liječenja biti podmireni samo ako zakon u zemlji u kojoj ste osigurani pokriva to liječenje. Primjerice, u nekim su zemljama troškovi spa tretmana pokriveni, a u drugima ne. Informirajte se pri Vašoj osiguravajućoj ustanovi prije odlaska u drugu državu.

Je li riječ o bolničkom liječenju?

Trenutačno ne postoji europska definicija „bolničkog liječenja” ili „nebolničkog liječenja”. Obratite se Vašoj ustanovi za zdravstveno osiguranje ako imate nedoumice.

Ako nije riječ o iznenadnom liječenju, tj.liječenje je već predviđeno i ono predstavlja razlog Vašeg putovanja u inozemstvo, postoje dva moguća scenarija: liječenje u bolnici i nebolničko liječenje .

U slučaju bolničkog liječenja, Vaša ustanova za zdravstveno osiguranje gotovo uvijek će od Vas zahtijevati traženje odobrenja.  Troškovi će biti pokriveni sukladno pravilima države članice u kojoj Vam je liječenje pruženo. Ako su ti uvjeti manje povoljni od uvjeta koje Vam pruža Vaše zdravstveno osiguranje, razlika će Vam biti nadoknađena.  Ako niste ishodili odobrenje, Vaši troškovi liječenja neće biti automatski pokriveni. Po povratku možete tražiti povrat troškova, ali ne postoji jamstvo da će Vaš zahtjev biti odobren.

U slučaju nebolničkog liječenja, također morate zatražiti odobrenje prije odlaska u drugu državu i tada imate pravo na korištenje istih jamstava.  Također možete uštedjeti na odobrenju i putovanju izravnim odlaskom u zemlju u kojoj želite da Vam bude pruženo liječenje i tražiti nadoknadu troškova po povratku. Troškovi Vašeg liječenja bit će podmireni sukladno pravilima države u kojoj se nalazi Vaša ustanova za zdravstveno osiguranje. Imajte na umu da se u slučaju Švicarske ne ostvaruje pravo na ovu mogućnost.

Ako ispunjavate te uvjete i želite preuzeti obrazac S2, ili ako se želite dodatno informirati, saznajte sve o planiranom liječenju u inozemstvu na portalu Vaša Europa ili se obratite svojem zavodu za zdravstveno osiguranje.

U zadnjih šest mjeseci nije bilo povezanih vijesti.

Podijeli ovu stranicu