Zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

Europska kartica zdravstvenog osiguranja

Što je Europska kartica zdravstvenog osiguranja?

Besplatna kartica koja Vam omogućuje se da tijekom privremenog boravka u bilo kojoj od 27 država članica EU-a, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj koristite medicinskim nužnim zdravstvenim uslugama kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga prema istim uvjetima i po istoj cijeni (besplatno u nekim zemljama) kakvu imaju osobe osigurane u toj zemlji. Obuhvaćene usluge uključuju, na primjer, usluge koje se pružaju u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima, kao i u vezi s trudnoćom i porodom.

Kartice izdaje Vaš nacionalni zavod za zdravstveno osiguranje.

Važno – Europska kartica zdravstvenog osiguranja:

  • nije alternativa putnom osiguranju. Ne pokriva nikakve troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput zračnog prijevoza u domovinu ili izgubljenog/ukradenog vlasništva,
  • ne pokriva Vaše troškove ako putujete s isključivim ciljem da Vam se pruži medicinski tretman,
  • ne predstavlja jamstvo za besplatnu uslugu. Budući da se zdravstveni sustavi država razlikuju, u drugoj zemlji možda ćete morati platiti usluge koje su Vam kod kuće besplatne.

Napomena: kada svoje uobičajeno boravište premjestite u drugu zemlju, za zdravstvenu skrb u zemlji vašeg novog uobičajenog boravišta morate se registrirati s pomoću obrasca S1, a ne s pomoću europske kartice zdravstvenog osiguranja.

Podijeli ovu stranicu