Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Mikä eurooppalainen sairaanhoitokortti on?

Eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card, EHIC) on ilmainen kortti, joka oikeuttaa sinut saamaan lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa oleskellessasi tilapäisesti missä tahansa EU-maassa tai Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä. Esittämällä kortin saat hoitoa samoin ehdoin ja kustannuksin kuin kyseisen maan asukkaat. Joissain maissa hoito on ilmaista. Kortin kattamaan hoitoon kuuluu myös esimerkiksi kroonisiin tai aiemmin todettuihin sairauksiin sekä raskauteen ja lapsen syntymään liittyvä hoito.

Kortit myöntää oman maasi sairausvakuutuslaitos.

Huom.  Eurooppalainen sairaanhoitokortti

  • ei korvaa matkavakuutusta. Se ei siis kata yksityisen terveydenhuollon palveluita tai esimerkiksi paluulentoa kotimaahan tai kadonnutta tai varastettua omaisuutta.
  • ei korvaa terveydenhuoltokuluja, jos matkustat ulkomaille nimenomaisesti saamaan hoitoa.
  • ei takaa ilmaisia palveluita. Jokaisen maan terveydenhoitojärjestelmä on erilainen. Siksi palvelut, jotka saisit kotimaassasi ilmaiseksi, saattavat jossain toisessa maassa olla maksullisia.

Huom! Kun muutat toiseen maahan vakinaisesti, et voi enää käyttää entisen asuinmaasi eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Tarvitset rekisteröitymisen yhteydessä S1-lomakkeen, jotta saat hoitoa uudessa vakinaisessa asuinmaassasi.

Jaa tämä sivu