Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

 Suomi - Ulkomailla asumisen vaikutus etuuksiin

Miten Suomesta ulkomaille muuttaminen vaikuttaa sosiaaliturvaetuuksiisi.

Milloin ulkomaille muutto vaikuttaa sosiaaliturvaan?

Pääsääntö on, että voit saada sosiaaliturvaetuuksia, jos asut Suomessa vakinaisesti. Asut Suomessa vakinaisesti, jos sinulla on täällä varsinainen asunto ja koti ja oleskelet pääasiallisesti täällä.

Jos muutat ulkomaille alle kuudeksi kuukaudeksi, olet yleensä oikeutettu Kelan tukiin. Säännöstä voidaan joustaa, jos oleskelusi EU‑ tai ETA‑maassa, Sveitsissä tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa kestää kauemmin kuin kuusi kuukautta, eli oikeutesi Kelan tukiin voi säilyä yli kuusi kuukautta. Poikkeus on EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä, Yhdistyneessä kuningaskunnassa* työskentely: alle kuuden kuukaudenkin kestävä työskentely siirtää sinut työskentelymaasi sosiaaliturvan piiriin.

Jos taas tarkoituksesi on asua ulkomailla yli kuusi kuukautta, menetät useimmissa tapauksissa oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan.

Lakisääteinen työeläke maksetaan Suomesta kaikkiin maihin, myös silloin, kun muutat ulkomaille pysyvästi.

* Jokainen tapaus on arvioitava erikseen sen selvittämiseksi, kuuluuko henkilö erosopimuksen 30 artiklan soveltamisalaan, toisin sanoen sovelletaanko henkilöön sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevia EU-asetuksia vai kuuluuko hän erosopimuksen 32 artiklassa kuvattuihin tilanteisiin ja / tai kuuluko hän kansallisen lainsäädännön ja kauppa- ja yhteistyösopimuksen liitteenä olevan sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevan pöytäkirjan piiriin.

Milloin muuton vaikutus sosiaaliturvaan alkaa?

Jos muutat ulkomaille pysyvästi tai oleskelet muussa kuin EU‑ tai ETA‑maassa, Sveitsissä tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa yli kuusi kuukautta, oikeutesi Kelan tukiin päättyy yleensä muuttoajankohtaan. Poikkeuksena ovat mm. työkomennukselle lähetetyt työntekijät ja opiskelijat, jotka voivat tietyin edellytyksin kuulua sosiaaliturvaan myös yli kuusi kuukautta kestävän ulkomailla oleskelun ajan.

Jos alun perin tilapäiseksi, eli alle kuusi kuukautta kestäväksi suunniteltu ulkomailla oleskelu muuttuu vakinaiseksi, oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan päättyy olosuhteiden muutoksesta lukien.

Jos kuitenkin edelleen työskentelet Suomessa, voit tietyin edellytyksin edelleen kuulua Suomen sosiaaliturvaan, vaikka olisitkin muuttanut toiseen EU/ETA-maahan tai Sveitsiin, tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Jos kysymyksessä on työskentely EU‑ tai ETA‑maassa, Sveitsissä tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa sinne lähetettynä työntekijänä, työnantaja tai työntekijä voi hakea lähetetyn työntekijän -todistusta Eläketurvakeskukselta. Todistuksella vahvistetaan, kuulutko edelleen Suomen sosiaaliturvaan väliaikaisen työkomennuksen aikana. Todistus voidaan myöntää enintään 24 peräkkäiseksi kuukaudeksi maata kohden EU-/ETA-maihin tai Sveitsiin, tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Uuden komennuskauden voidaan yleensä katsoa alkavan samassa maassa, kun edellisen komennuskauden päättymisestä on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Kutakin komennusmaata koskevat enimmäisjaksot maissa, joiden kanssa Suomi on solminut kahdenkeskisen sosiaaliturvasopimuksen, määritetään kyseisissä sopimuksissa. Kaikkiin muihin maihin lähetyksen enimmäisjakso on viisi vuotta.

Jos työkomennuksen enimmäisaika ylittyy samassa maassa, työnantaja tai työntekijä voi hakea Eläketurvakeskukselta poikkeuslupaa pidentääkseen komennuksen enimmäisaikaa. Poikkeuslupa voidaan myöntää vain, jos sille on saatu työnantajamaan viranomaisten hyväksyntä.

Suomen sosiaaliturvaan kuulumisen voi tarkistaa Kelasta, joko sähköisestä asiointipalvelusta (www.kela.fi/asiointi) tai ottamalla yhteyttä Kelan asiakaspalveluun (palvelupisteen haku).

Voit tarkistaa Eläketurvakeskukselta, kuulutko Suomen sosiaaliturvan piiriin työskennellessäsi lähetettynä työntekijänä ulkomailla:

sähköpostitse ulkomaanasiat@etk.fi tai puhelimitse +358 (0) 29 411 2816.

Miten ulkomaille muutosta ilmoitetaan?

Ilmoita Kelaan ulkomaille muutosta ja jos oleskelet ulkomailla yli 3 kuukautta ja Kela maksaa sinulle tällä hetkellä tukia, aiot oleskella ulkomailla yli kuusi kuukautta ja olet kokoaikainen opiskelija, lähetetty työntekijä tai muuten oikeutettu Kelan tukiin ulkomailla oleskelusta huolimatta. Ilmoita myös Kelalle aina, jos muutat ulkomaille ja jos olet väliaikaisesti työtön toisessa EU‑ tai ETA‑maassa, Sveitsissä tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai jos oleskelet säännöllisesti ulkomailla, vietät suurimman osan ajastasi ulkomailla ja Kela maksaa sinulle tukia.

Sinun on tehtävä ilmoitus Kelalle viimeistään Suomeen palatessasi tai aiemmin, jos ulkomailla oleskelusi vaikuttaa tukiisi.

Voit tehdä ilmoituksen Kelan asiointipalvelussa (www.kela.fi/omakela) tai täyttää lomakkeen Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla (Y 38) ja postittaa sen mihin tahansa Kelan toimistoon.

Termien selityksiä

Vakinaisella ulkomaille muutolla tarkoitetaan yli kuusi kuukautta kestävää ulkomaille muuttoa.

Tilapäisellä ulkomailla oleskelulla tarkoitetaan yleensä enintään kuusi kuukautta kestävää ulkomailla oleskelua. Säännöstä voidaan joustaa, vaikka oleskelisit EU‑ tai ETA‑maassa, Sveitsissä tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa pidempään kuin kuusi kuukautta.

Hyödyllisiä lomakkeita

Jos muutat tilapäisesti toiseen EU- tai Eta-maahan, tai Sveitsiin, tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa tilaa Kelasta ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti. Lisätietoja kortin hakemisesta: https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti.

Lisätietoja Kelan sivuilta: http://www.kela.fi.

Lisätietoja ja hyödyllisiä lomakkeita hakiessasi lähetetyn työntekjiän todistusta:

Tunne oikeutesi

Alla olevien linkkien kautta saat lisätietoja lakien takaamista oikeuksistasi. Sivustot eivät ole Euroopan komission ylläpitämiä eivätkä edusta komission näkemyksiä.

Komission julkaisu ja nettisivusto:

Lisätietoja Eläketurvakeskuksesta:

Keneen otan yhteyttä?

Lisätietoja Kelasta http://www.kela.fi.

Aiheeseen liittyvät uutiset

Ei uutisia tästä aiheesta kuuden viime kuukauden aikana.

Jaa tämä sivu