Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη

Ειδήσεις 30/03/2020

Έγκριση Επενδυτικής Πρωτοβουλίας για την Αντιμετώπιση του Κορoναϊού

Η Επενδυτική Πρωτοβουλία για την Αντιμετώπιση του Κοροναϊού έχει οριστικώς εγκριθεί και θα τεθεί σε ισχύ την 1 Απριλίου.

© DimaBerlin / Shutterstock

37 δις ευρώ από τους πόρους της πολιτικής Συνοχής θα ενισχύσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα προγράμματα βραχυπρόθεσμης απασχόλησης, και κοινοτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα κινητοποιηθεί για να υποστηρίξει τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.  

Από την 1η Φεβρουαρίου 2020, θα καλύπτονται και δαπάνες που δημιουργήθηκαν κατά την προσπάθεια διάσωσης ανθρώπινων ζωών και προστασίας των πολιτών.

Από το σύνολο, περίπου 8 δις ευρώ θα προέρχονται από μη δαπανηθείσα προχρηματοδότηση του 2019 στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων. Το νέο μέτρο επιτρέπει στα κράτη μέλη να κάνουν χρήση μη δαπανηθέντων χρημάτων για την αντιμετώπιση του αντικτύπου της πανδημίας αντί της επιστροφής αυτών στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ένα ακόμα ποσό ύψους 29 δις ευρώ θα καταβληθεί νωρίτερα, από κονδύλια που ήταν προγραμματισμένα να καταβληθούν αργότερα φέτος.

Τα κράτη μέλη θα έχουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία να πραγματοποιήσουν μεταφορές μεταξύ των προγραμμάτων της πολιτικής Συνοχής, προκειμένου να διοχετεύσουν πόρους εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο.

Διαδώστε αυτή τη σελίδα