Zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

26/03/2010

Dan enakega plačila v Belgiji, 26. marec 2010

Za dve tretjini Belgijcev je zagotavljanje enakosti med moškimi in ženskami na delovnem mestu prednostna naloga, vendar pa večina izmed njih močno podcenjuje sedanjo razliko v plačilu med ženskami in moškimi, saj domneva, da naj bi znašala okrog 2 %, medtem ko je v resnici 23-odstotna.

Dan enakega plačila v Belgiji, 26. marec 2010

To so ugotovitve nove raziskave o razumevanju enakega plačila, ki jo je v Belgiji naročil sindikat FGTB. 

Raziskava je del kampanje, ki jo sindikat FGTB izvaja ob letošnjem dnevu enakega plačila in ki z lahkotnimi plakati ter videospotom opozarja na problematiko razlike v plačilu med ženskami in moškimi. Vsak, ki želi podpirati kampanjo, je vabljen, da postane ambasador in si prizadeva ozaveščati o tej problematiki kot posameznik, nadzornik, direktor ali delodajalec. 

Dejavnosti, načrtovane po vsej Belgiji, vključujejo ozaveščanje učencev in njihovih staršev o vplivu spolnih stereotipov na izbiro izobraževalnih in poklicnih poti mladih žensk, razpravo o učinku dela s skrajšanim delovnim časom na pokojninske pravice žensk ter razdeljevanje velikonočnih pirhov širši javnosti, pri čemer dobijo ženske manjše pirhe kot moški, da bi tako poudarili vztrajno prisotne neenakosti pri plačilu.

Povej naprej