Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Întrebări frecvente - Accidente la locul de muncă şi boli profesionale

Aţi consultat deja pagina referitoare la accidente la locul de muncă şi boli profesionale?

Întrebările dumneavoastră

Trebuie să transmiteţi instituţiei competente o declaraţie referitoare la accidentul respectiv. Instituţia din ţara în care a avut loc accidentul trebuie să trimită, la rândul său, certificatul medical, împreună cu toate informaţiile pe care instituţia dumneavoastră de securitate socială le-ar putea solicita.

Dacă accidentul a avut loc în timp ce vă deplasaţi către sau dinspre locul de muncă, instituţia de securitate socială poate desemna o persoană competentă care să efectueze o anchetă în ţara în care s-a produs accidentul. Această persoană va primi sprijin din partea autorităţilor locale. >> Căutaţi aici o instituţie de contact

orange_arrowCând se calculează prestaţiile în numerar la care am dreptul, se ţine cont de situaţia membrilor de familie care locuiesc în altă ţară ?

Dacă legislaţia naţională a ţării în care sunteţi asigurat prevede că valoarea prestaţiilor în numerar depinde de numărul membrilor de familie, la calcularea prestaţiilor dumneavoastră se va ţine cont inclusiv de membrii de familie care locuiesc în altă ţară din UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia.

Dacă aţi desfăşurat o activitate în mai multe ţări din UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, iar această activitate s-ar putea afla la originea bolii profesionale de care suferiţi, dumneavoastră şi urmaşii puteţi solicita indemnizaţii doar în ţara în care aţi fost expus riscului ultima dată.

Ţara în care sunteţi asigurat răspunde întotdeauna de plata în numerar a indemnizaţiilor acordate ca urmare a accidentării la locul de muncă sau a contractării unei boli profesionale, adică a indemnizaţiilor care înlocuiesc venitul pe care nu îl mai puteţi obţine din cauza apariţiei uneia dintre aceste situaţii.

În mod normal, indemnizaţiile sunt plătite direct de către instituţia din ţara în care sunteţi asigurat. Totuşi, ţara în care sunteţi asigurat poate conveni cu instituţiile din ţara în care locuiţi ca aceastea din urmă să vă plătească indemnizaţiile în numerar la care aveţi dreptul. Suma pe care o veţi primi va rămâne neschimbată.

Accidente în străinătate

Dacă suferiţi un accident de muncă în timp ce vă deplasaţi în UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, asigurarea dumneavoastră împotriva riscurilor de accidente rămâne valabilă.

Pe durata călătoriei în afara ţării în care sunteţi asigurat, aveţi dreptul la prestaţiile în natură care se dovedesc necesare în urma constatărilor medicale. De asemenea, aveţi dreptul la prestaţii speciale în natură în ţara în care a avut loc accidentul.

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina