Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Digitalizarea mecanismului de coordonare a securității sociale

Digitalizarea mecanismului de coordonare a securității sociale

Normele UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială invită statele membre să utilizeze tehnologiile digitale pentru schimbul, accesarea și prelucrarea datelor necesare pentru aplicarea acestor norme, precum și să ofere servicii ușor de utilizat cetățenilor care se bucură de dreptul lor la liberă circulație în Europa. 

Schimbul electronic de informații privind securitatea socială (EESSI) este un sistem informatic care ajută instituțiile de securitate socială să facă schimb de informații privind securitatea socială în întreaga Europă. Datorită acestui sistem, instituțiile naționale sunt în măsură să prelucreze mai rapid și mai eficient cererile cetățenilor de prestații de securitate socială (cum ar fi prestațiile de șomaj, rambursarea costurilor de asistență medicale, prestațiile familiale și pensia pentru limită de vârstă).  

De asemenea, a fost lansat un proiect-pilot pentru a analiza fezabilitatea unui pașaport european de securitate socială, pentru a simplifica interacțiunile cetățenilor cu instituțiile de securitate socială, furnizorii de asistență medicală și inspectoratele de muncă.

Aceste dispoziții sunt în conformitate cu obiectivele deceniului digital al Europei, care stabilește obiectivele și măsurile menite să contribuie la transformarea digitală a administrațiilor publice, să realizeze interoperabilitatea transfrontalieră și să faciliteze interacțiunea cu cetățenii.

Distribuiți pagina