Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Az első EURES-állásod

Segítség a fiataloknak

„Az első EURES-állásod” egy célzott mobilitási program, melynek céljai a következők:

 • az üres álláshelyek betöltése egy adott ágazatban, szakmában, országban vagy országcsoportban; vagy
 • a mobilitásra hajlandóságot mutató munkavállalói csoportok, így például a fiatalok támogatása.

Hogyan működik a program?

 • „Az első EURES-állásod” programra az EU 28 tagállamának, valamint Norvégiának és Izlandnak munkáltatói és fiatal álláskeresői jelentkezhetnek.
 • Azok pályázhatnak, akik az említett országok állampolgárai és jogszerűen letelepedett lakosai.
 • A program célja, hogy segítsen:
  • a fiataloknak (korhatár: 35 év), hogy könnyebben találjanak munkát, szakmai gyakorlatot vagy tanulószerződéses gyakorlati képzést a részt vevő országokban, és
  • a munkaadóknak, hogy megtalálják a szükséges képességekkel rendelkező munkavállalókat álláshelyeikre.
 • A program tevékenységeit az EURES-szolgálatok által irányított, legalább 7 ország képviselőit magukban foglaló konzorciumok hajtják végre.

Finanszírozás

2014-től „Az első EURES-állásod” program a foglalkoztatás és a szociális innováció európai programjának EURES területe keretében jut finanszírozáshoz.

A különféle tevékenységek az évente meghirdetett pályázati felhívások révén kapnak támogatást. További információkért kérjük, olvassa el a már közzétett (aktuális és/vagy lezárt) pályázati felhívásokat, valamint az odaítélt támogatások listáját.

További információk „Az első EURES-állásod” programról

az EURES-portálon

a program alakulását nyomon követő jelentésekben (kizárólag angol nyelven)

„Az első EURES-állásod” program előkészítő intézkedése

„Az első EURES-állásod” 2012-től 2015 közepéig kísérleti programként működött. Ezt az előkészítő intézkedést az EU 2011–2013-as költségvetéséből finanszírozták.

A program a 18–30 év közötti fiatal uniós polgároknak segített abban, hogy könnyebben találjanak munkát, vegyenek részt szakmai gyakorlaton vagy tanulószerződéses gyakorlati képzésben bármely uniós országban.

„Az első EURES-állásod” program időközi értékelési jelentése áttekintést nyújt a program első két éve alatt elért eredményekről, és felvázolja a legfőbb jövőbeli kihívásokat is. „Az első EURES-állásod” program 2012 és 2015 szakaszát értékelő zárójelentés áttekintést nyújt az előkészítő tevékenységek eredményeiről (kizárólag angol nyelven érhető el).

2016 negyedik negyedévéig utólagos értékelésre fog sor kerülni.

Ennek célja, hogy:

 • megerősítse és kiegészítse az időközi értékelés megállapításait, és
 • megvizsgálja a program költségeit, hasznát, hatásait és azt, hogy a jövőben milyen módosításokra lesz esetleg szükség.

Az előkészítő intézkedés utólagos értékelésére 2015 és 2016 között került sor. Az értékelés eredményéről beszámoló jelentés hamarosan elérhető lesz.

Oldal megosztása