Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Fogyatékossággal élő személyek

© Shutterstock / goodluz

2020-ra az EU lakosságának várhatóan 20%-a fog valamilyen fogyatékossággal élni. Az EU és tagállamai elkötelezték magukat amellett, hogy – az Európai Unió Alapjogi Chartájára és az Európai Unió működéséről szóló szerződésre támaszkodva – javítsák a fogyatékossággal élő személyek társadalmi és gazdasági helyzetét.

Az Európai Unió és annak összes tagállama részes fele a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezménynek. Ezt a fontos jogi dokumentumot az EU 2011 januárjában ratifikálta, és felhasználta az Európai fogyatékosságügyi stratégia (2010–2020) kidolgozásához is.

A fogyatékossághoz kapcsolódó legfontosabb intézkedések

A Bizottság továbbá az európai szemeszter révén és az uniós források mozgósításával is elősegíti az ENSZ-egyezmény tagállami érvényre juttatását.

A legfontosabb szakpolitikai eszközök közé tartozik: 

  • szociális jogok európai pillére, amelynek 17. alapelve a fogyatékossággal élő személyekre vonatkozik,
  • és az uniós tagországok gazdaságpolitikai koordinációjához keretet biztosító európai szemeszter, amely számot ad a tagállamok lakosságának helyzetéről – ideértve a fogyatékossággal élő személyeket is.

A nyilvánosság tájékoztatása

Az Európai Bizottság elkötelezte magát, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élők életkörülményeire, mindennapos gondjaira, valamint az életminőségüket javító eszközökre. Információkat tesz közzé továbbá az ENSZ-egyezmény érvényre juttatásáról is.

Mindezek érdekében az Európai Bizottság minden évben megszervezi az alábbi eseményeket:

  • fogyatékossággal élők európai napjához kapcsolódó konferencia,
  • az Access City díj odaítélésére irányuló pályázat, amellyel azokat a városokat kívánja elismerni, amelyek jelentős erőfeszítést tettek az akadálymentesítés terén,
  • éves fórum a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény érvényre juttatásáról,
  • képzés jogi és politikai szakemberek számára a fogyatékossággal élőkre vonatkozó uniós szakpolitikákról és jogszabályokról.

Támogatás

Az EU (a „Jogok, egyenlőség és polgárság” program keretében) minden évben számos olyan uniós szintű (civil és egyéb) szervezetnek nyújt pénzügyi támogatást, amely a fogyatékossággal élőknek kíván segíteni. Az EU célja az, hogy ezek a szervezetek könnyebben részt tudjanak venni az uniós szintű folyamatokban. Ezek a szervezetek többek között véleményt tesznek közzé az uniós jogszabályok és szakpolitikák fejlődéséről. Az alábbi szervekről van szó például:

Az európai strukturális és beruházási alapok a gazdasági és társadalmi kohézió erősítésének legfontosabb uniós eszközei. Céljuk, hogy elősegítsék a rászorulók (így a fogyatékkal élők) társadalmi befogadását.

Az európai fogyatékossági szakértők egyetemi hálózata (ANED) elemzéseket készít a Bizottságnak a tagállamok fogyatékosságügyi szakpolitikai intézkedéseiről és statisztikáiról, valamint működteti a DOTCOM adatbázist. Ez utóbbi azokat a szakpolitikai eszközöket követi nyomon, amelyekkel az EU és az egyes tagállamok érvényre juttatják a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt.

Oldal megosztása